Nöje

Oskiljaktiga bröder får pris i Göteborg

De har arbetat tillsammans i mer än 25 år och beskriver sig själva som "en enda person". Snart tar bröderna Luc och Jean-Pierre Dardenne emot hederspriset Honorary Dragon Award i Göteborg. I samma veva är det Sverigepremiär för duons senaste film "Den okända flickan"

Jean-Pierre och Luc Dardenne beskriver sig själva som "en enda person" i filmsammanhang. Bröderna har samarbetat sedan det sena 1970-talet. Arkivbild.Bild: Joel Ryan
Som vanligt när det gäller bröderna Dardenne handlar filmen om skuld, moral och ansvar. Samtidigt är "Den okända flickan" det första verk med drag av spänningsfilm som bröderna har gjort.
– Fast det är ingen konventionell ”whodunnit”. Själva intrigen bärs av det som händer huvudpersonen, säger Jean-Pierre Dardenne till TT.
Denna vinterdag i Paris är det han ensam som ger intervjuer. Vanligtvis möter bröderna pressen tillsammans, men idag är Luc upptagen på annan plats. Det verkar vara en både ovan och lite obekväm situation för Jean-Pierre Dardenne.
– Vi är som en enda person, en maskin, när vi jobbar, säger han och fortsätter:
– I klipprummet behöver vi aldrig diskutera vad som ska göras. Det kommer helt naturligt av sig själv. Om vi skulle börja vara oense om någonting, då skulle vi inte jobba mer tillsammans.
Många brödrapar jobbar som regissörer, men Jean-Pierre Dardenne kan inte förklara hur det fungerar i praktiken.
– Det är inte upp till mig att förklara det. Det är ett sinnestillstånd.
”Den okända flickan” handlar om hur läkaren Jenny en sen kväll inte släpper in en ung flicka som förtvivlat bankar på dörren till läkarmottagningen. Nästa dag hittas flickan död. Jenny får dåligt samvete och bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt, vilket visar sig vara allt annat än ofarligt.
– En läkare som är ansvarig för att någon dör. Hur tar man tag i det? säger Jean-Pierre.
– Det var mycket flyktingsituationen i Europa som pushade oss att göra filmen. Men en film ska inte bli ett budskap, den måste följa karaktärerna.
Kan en film förändra världen? Han drar på det.
– En film kan inte göra samhället bättre, men ett konstverk kan göra en person annorlunda, det kan få dig att känna någonting, åtminstone ett litet tag.
Han berättar att bröderna efter premiären på förra årets Cannesfestival klippte om filmen.
– Vi kände att det fanns ett problem med rytmen i den. Vi tog bort sju minuter, men lade också till lite nytt. I den nya versionen handlar det mer om Jennys tankar.
Huvudrollen spelas av Adèle Haenel, en etablerad och prisbelönad aktris. Bröderna Dardenne arbetade länge enbart med amatörer men har i sina senaste filmer också jobbat med proffs som till exempel Cecile de France.
– Amatörerna måste bli av med vanan av det verkliga livet. Proffsen måste bli av med sin teknik.
Han konstaterar att brödraduon inte vet vad som kommer härnäst, men att det inte är omöjligt att man än en gång kommer att arbeta med amatörskådespelare. Arbetet med den nya filmen drar troligen i gång i år, eftersom bröderna tycker om att presentera en ny film vartannat år.
– Det är liksom vår rytm att göra det.
Resan till Göteborg blir det inte det första Sverigebesöket, bröderna har tidigare besökt Bergmanveckan på Fårö och lyfter fram Ingmar Bergman och dennes skådespelare som en stor inspirationskälla.
Och hur känns det att få pris i Göteborg?
– Jag är mycket glad. Den här sortens pris är mycket viktigt både för filmen och för oss.

Fakta: Bröderna Dardenne

Jean-Pierre Dardenne: Född 1951.
Luc Dardenne: Född 1954.
Bakgrund: Belgiska filmregissörer som började göra dokumentärfilm under 1970-talets senare del. "Falsch" från 1987 brukar räknas som deras debutfilm. Det internationella genombrottet kom med "Löftet" 1996. Med "Rosetta" vann de 1999 Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes – vilket var första gången en belgisk film tog hem huvudpriset. Andra gången de fick en Guldpalm var 2005 för "Barnet".
Stil: Arbetar socialrealistiskt.
Aktuella med: Tar emot hederspriset Honorary Dragon Award på filmfestivalen i Göteborg den 4 februari. På festivalen visas också brödernas nya film "Den okända flickan".
Gå till toppen