Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sprängattentatet ett mysterium

Café Viva vid Mariatorget i Helsingborg utsattes för ett sprängdåd under natten till tisdag.

Polisens tekniker undersöker den söndersprängda entrédörren till Café Viva.Bild: Björn Lilja
Ömer Sunay går omkring och tittar på förödelsen efter sprängattentatet. Entrédörren är söndersliten, det ligger glassplitter och träflisor inne i restaurangen.
– Vi måste försöka få ordning här så att vi kan öppna, säger han med tyst röst.
Attentatet genomfördes strax före klockan ett, natten till tisdag, och strax därefter larmades Ömer Sunay.
– Jag förstår verkligen inte varför det här hände. Det här kom som en chock för oss, vi har inte blivit utsatta för hot eller liknande, säger Ömer Sunay.
Hur stark sprängladdningen var och vad den var gjord av är inte klart.
– Vi har tagit prover som vi skickar till Nationellt forenciskt centrum, säger polisens tekniker Michael Ljungqvist.
Här säkras rester av sprängladdningen.Bild: Björn Lilja
Mycket mer kan teknikerna inte göra på plats. Man har letat efter spår och dokumenterat skadorna. Men att försöka hitta till exempel fingeravtryck är i princip ogörligt. Det är sannolikt väldigt många människor, både gäster och personal, som tagit i och kring dörren.
Spåren på den förstörda dörren tyder på att sprängladdningen placerats vid handtaget på dörren.
Av skadorna att döma gå det att dra den preliminära slutsatsen att det inte var en väldigt stor sprängladdning. Skadorna är nämligen ganska begränsade.
– På något sätt hoppas jag att det här var ett misstag, att det inte händer igen, säger Ömer Sunay.
Polisen fick in flera samtal om sprängningen under natten och skickade dit nationella bombskyddet för att leta efter fler eventuella sprängladdningar. När den undersökningen var klar och man inte hittat nåt mer bevakades platsen av en polispatrull tills kriminalteknikerna kom dit på tisdagsmorgonen.
Polisen spärrade av och bevakade platsen under natten till tisdag.Bild: MediaBasen
Och efter några timmars arbete var även de klara på platsen. Nu återstår att försöka ta reda på vem eller vilka som ligger bakom attentatet som rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.
Under natten gjordes en rad vittnesförhör, men det är inte känt vad dessa lett till.
– Jag utgår ifrån att polisen gör sitt jobb. Vi har aldrig haft med skummisar att göra och aldrig varit i närheten av problem, säger Ömer Sunay.
Gå till toppen