Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Melander och Bergcrantz kommer bägge starkt tillbaka

Anders Bergcrantz är tillbaka på albumfronten.Bild: Goran James Djordjevic

Anders Bergcrantz: Soulfully yours; Elisabeth Melander: Reflections of a voice

ALBUM
Satte jag på fel album?
Nej. En snabb koll avslöjar att det faktiskt är Anders Bergcrantz nya, fast första spåret verkar komma från Miles Davis bråkigaste elgitarrperiod i början av 70-talet.
Startlåten "Spirit of life" signalerar helt korrekt att Bergcrantz, som genom 30 år levererat väl sammanhållna album rotade i 50-talets hardbop, gått lite wild & crazy på gamla (nåja) dar.
"Soulfully yours" är en yvig bukett växter från olika hörn av stilträdgården. Och ifall man nu råkar vara en sån där som just gillar plattor med linje, så känns det ändå enbart kul att Anders Bergcrantz slår sig lös och testar nytt.
Detta är trumpetarens första platta i eget namn med egna låtar på tio år. Och det är ganska tydligt att hans musikskickliga döttrar Iris och Rebecca nu sätter prägel på fassans jobb.
De två lägger snygga röstmontage på den stort arrade och orkestrerade "Saraswati" och har huvudroller i mamma Anna-Lena Laurins vackra ballad "It freezes now". När spåret "Spirit of life" går in i en mera lättsam, pulserande fas förvandlar systrarna Bergcrantz sig till en brasiliansk kör.
Som synes, många stilar blir det och många olika musikerkombinationer. "Mr B F" är hårdför och drivande messengerjazz, som gjord för gästen Tomas Francks tenorsax, och "Oliphant" en sugande New Orleansblues med "S:t James infirmary"-tycke.
Elisabeth Melander också.Bild: Kristian Nordström
Ytterligare en Malmörotad artist är tillbaka på skivfronten efter ett årtionde. Elisabeth Melanders nya album har amerikanska klassiker­låtar som ryggrad, men tack vare hennes improvisations­konst och rika, varma röst känns plattan långt ifrån standard­formuläret.
Melander bottnar lika säkert i jazz och pop som i soul och gospel. Och hon ser till att använda sina verktyg. Den egna "One insight" får ett ordlöst, tjutkryddat och mycket uttrycksfullt intro, medan Blossom Dearies bossagungande "Inside a silent tear" tolkas elegant och nedtonat.
"A foggy day" börjar lugnt, men varvas upp och blir en plattform för Elisabeth Melander att waila loss på. Hon levererar Miles Davis "Blue in green", med ny Melandertext, med samma välavvägda mix av mjukhet och intensitet som flera andra ballader på albumet.
Ett gäng slipade musiker tar för sig och instrumentuppställningen varieras snyggt under resans gång. Ett ensamt Håkan Rydin-piano kan avlösa fullt band med Anders Bergcrantz och tenoristen Inge Petersson Lindbäck i spetsen och plötsligt glider en stråkkvartett in.
På onsdag ger Elisabeth Melander sin release­konsert på Inter Arts Center i Malmö.
Anders Bergcrantz: Soulfully yours
Elisabeth Melander: Reflections of a voice
Gå till toppen