Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

25 fåglar avlivade efter fågelinfluensa i Ängelholm

25 djur i samma bur i Hembygdsparken har avlivats efter att ha drabbats av fågelinfluensa. Parken håller dock öppet som vanligt under lördagen.

Områdena kring voljärerna är för tillfället avspärrade.Bild: Kristan Nilsson
Det var i tisdags som de första tecknen på att någonting var fel kom.
– Då hade det hittats döda fåglar i en av voljärerna, säger Jan Klauser, säkerhetschef på Ängelholms kommun.
En voljär är en större bur eller inneslutning för fåglar. Fåglarna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och svaret kom under fredagen. Det rörde sig om fågelinfluensa.
– Men efter vad vi fått veta så rör det sig om en influensa av mildare karaktär och smittspridningen har därför varit av mer begränsad omfattning, säger han.
Det handlar om en influensa av typen H5N8 som inte smittar människor men väl fåglar emellan.
– Det är alltid tråkigt att något sådant händer. Men det kom ju så att säga vid rätt tillfälle. Det här är ju inte vår högsäsong, säger Carl-Gustaf Gudmundsson som är ordförande i Hembygdsföreningen som driver Hembygdsparken i Ängelholm.
Under eftermiddagen har ett knappt tiotal myskankor och knappt 20 höns fått avlivas. De fanns alla i den drabbade voljären som nu är helt avspärrad och ska saneras.
– Det gäller att vara väldigt försiktig. De som var där och avlivade djuren får bränna sina kläder så att smittan inte sprids, säger Carl-Gustaf Gudmundsson.
Områdena kring voljärerna är för tillfället avspärrade.Bild: Kristian Nilsson
Under eftermiddagen har kommunen suttit i möte med länsstyrelsen, länsveterinären och Jordbruksverket om den uppkomna situationen. Resultatet av mötet blev bland annat att Jordbruksverket inte utfärdat några ytterligare skyddsåtgärder för Hembygdsparken än de som redan finns i landet som helhet. De innebär exempelvis att fjärderfän ska hållas inomhus men om det av olika anledningar är svårt eller skapar lidande för fåglarna kan man ha dem inhängnade utomhus.
I Hembygdsparken hålls fåglarna delvis utomhus och det är inget som Jordbruksverket haft invändningar emot.
Några andra fåglar i parken än de nu avlivats uppges inte vara i farozonen för tillfället. Några särskilda restriktioner för dem har inte heller införts. Allt fortsätter som vanligt i princip men det kan bli så att man begränsar möjligheten att komma nära och mata fåglarna en tid.
Vad som orsakat smittan är ännu oklart men Carl-Gustaf Gudmundsson tror att det kan handla om vildfåglar som tagit sig in i voljären.
– Vi har ju exempelvis gråsparvar som flyger in och äter där. Men det kan vara vad som helst, säger han.
Vid alla ingångar finns tydliga skyltar uppsatta för att informera och varna för smittan och risken för att föra den vidare.Bild: Kristian Nilsson
Smittan är endast överförbar mellan fåglar. Därför behöver de som varit i närheten med exempelvis sina hundar inte vara oroliga enligt Carl-Gustaf Gudmundsson.
Smittan har tidigare påträffats även på andra ställen i Skåne. I november fick cirka 200 000 höns avlivas på företaget Aniagras anläggning i Mörarp efter ett utbrott av fågelinfluensan. Samma smitta har även hittats hos enskilda döda djur i Helsingborg och Vellinge under hösten.
Vad utbrottet kommer att innebära rent ekonomiskt för Hembygdsparken är för tidigt att säga enligt Carl-Gustaf Gudmundsson.
– Vi har ju försäkringar på de större djuren men inte på fåglarna. Men kanske kan myndigheterna gå in och hjälpa till i det fallet. Vi får se, säger han.
Gå till toppen