Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intressant matresa hos trotjänaren Koreana

Den koreanska restaurangen på Bruksgatan i Helsingborg bjuder in till en speciell upplevelse. Ett lyckat besök förutsätter att du köper vissa premisser, menar Krogtestarna.Bild: Sven-Erik Svensson

undefined

Sedan 1990-talet har kroggäster kunnat besöka Koreana på Bruksgatan i Helsingborg, det är fler år än de flesta krogar har överlevt med fanan högt hållen. Nytt är att Long Cheng – sedan slutet av 2016 – är delägare och kock på restaurangen.
Vi bara ta ett steg över tröskeln innan servitörens varma leende och välkomnande får oss att lämna vinterrusket bakom oss. Menyarken är laminerade och interiören för tankarna till en hotellobby från restaurangens öppningsår. Men glöm det. Vi väljer att fokusera på det som faktiskt står i menyn.
Efter att ha bläddrat igenom häftet fastnar vi för en grillmeny med bläckfisk, den småväxta arten som på engelska heter squid (190 kronor). Vi beställer även in Gun Mandu (67 kronor) som förrätt.
Grillmenyn inleds med en liten klar soppa. Den är enkel och fräsch, inte så mycket att orda om. De friterade degknytena, Gun Mandu, är däremot en härligt smakintensiv historia. Knytena är fantastiskt krispiga, spröda och fyllda med kött och grönsaker, vilket ger en rolig start på middagen.
”Jag visar”, säger servitören som på ett elegant, artigt och inbjudande sätt instruerar oss i hur grillrätten ska ätas. I lollo rosso- och lollo bionda-salladsblad läggs bläckfisken, rättika, kimchi, inlagd gurka och böngroddar. Tillsammans med såser på bland annat ingefära och soja blir det ihop med chili en fantastisk upplevelse som ligger perfekt i hetta, syra och sälta. De olika texturerna tillför ytterligare en dimension, vilket gör att vi varmt kan rekommendera denna rätt.
Kvällens andra varmrätt, Sogogi Bokum (145 kronor), beskrivs som biff marinerad i soja och sesamolja. Ja, den smakar så som du troligtvis föreställer dig. God, men utan några överraskningar. Däremot är grönsakernas perfekta krispighet ett stort plus.
Till samtliga rätter dricker vi den koreanska lagern Hite (55 kronor) och Mariestad export (60 kronor). Hite är läskande och faktiskt mer smakrik än många ljusa lager från Thailand och Kina. Men den vanliga starkölen från Mariestad är ändå mer intressant.
Ett lyckat besök på Koreana förutsätter att du köper vissa premisser, de flesta måste glömma att en matsal ska sträva efter estetisk fulländning. Alla måste komma ihåg att detta inte är thai- eller kinamat, och det är det heller inga problem med tack vare de fina för- och varmrätterna.
Restaurangen är alltså speciell på många vis. Vad som dessvärre inte är särskilt speciellt är desserterna. Säsongens frukt (65 kronor) är, just det, skuren frukt. Det som sticker ut är att vindruvorna är skalade. Den tiden hade gärna fått läggas på utveckling av nya efterrätter. Banana split (65 kronor) har du ätit på många asiatiska restauranger i mellanstora svenska städer. Denna är varken bättre eller sämre.
Trots avslutningen: Det är mycket tillfredsställande att äta på Koreana.

Koreana

Profil: Koreansk mat.
Adress: Bruksgatan 30, Helsingborg. Telefon 042-18 28 43, www.koreana.se
Öppettider: Måndag–torsdag klockan 11–22, fredag 11–23, lördag 12–23, söndagar stängt.
Prisnivå: Låg till mellan. Förrätter 35–68 kronor, varmrätter 125–260 kronor, efterrätter 40–65 kronor.
Vegetariskt: Flera vegetariska alternativ på menyn, både bland för- och varmrätter.

TOTAL POÄNG: 13

Mat: 3 Värt att testa, speciellt grillrätterna bjuder på en intressant matresa.
Service: 4 Väldigt hjälpsam och omtänksam servis.
Atmosfär: 2 Rent och fräscht. Men glädjen väcks av maten och personalen, knappast inredningen.
Prisvärde: 4 Rolig matupplevelse till bra pris.
Gå till toppen