Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt bottenrekord för polisens trygghetsmätning

I snart 20 års tid har polisen genomfört trygghetsmätningar i syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten. I år är effekten den motsatta och resultatet det sämsta någonsin. "Vi ser väldigt allvarligt på detta" säger polisområdeschefs Patric Heimbrand.

Polisområdeschefen Patric Heimbrand presenterade polisens senaste trygghetsmätning. Kommunlaråd Peter Danielsson, M, var en av åhörarna.
På en pressträff i Helsingborgs polishus lade nordvästskånska polischefer på fredagen siffrorna på bordet och pannorna i djupa veck.
Helsingborgs polischef Sven Holgersson konstaterar att människor är oroliga för allt ifrån ungdomsgäng och buskörning till att besöka sportevenemang och att bli överfallna. Rädslan tar sig uttryck i att man avstår kvällspromenader och andra aktiviteter.
– Bara tillsammans kan vi öka tryggheten och minska brottsligheten. Det är en svunnen tid då det offentliga löste alla problem, säger Sven Holgersson.
Landskronas ställföreträdande polischef Christian Nordin noterar att årets siffror är sämre än tidigare och som allra sämst för Centrum/Öster och Karlsund - även om de boende i det sistnämnda området uppskattar polisens närvaro där.
Klippans polisområde (som även rymmer Perstorp, Bjuv, Åstorp och Svalöv) dras inte med samma sorts problem som städerna i nordvästra Skåne. Å andra sidan klagar befolkningen på fortkörning och på oro att vistas utomhus på kvällarna. Dessutom råder skepsis till polisens förmåga att klara av sitt jobb.
– Den faktiska utsattheten för brott ligger fortfarande på en låg nivå men vi är inte nöjda, säger polischef Anders Isgren.
Minst alarmerande fakta kan Johan Nekander, ställföreträdande chef för polisområde Ängelholm (där även Båstad, Höganäs och Örekelljunga ingår) presentera.
– Generellt är siffrorna bra. Risken att bli utsatt för brott är inte stor men det finns en viss oro. Folk vill ha en synlig lokal polis, säger Johan Nekander.
Patric Heimbrand, polisområdeschef för nordvästra Skåne, gör inga försök att skönmåla resultatet av årets trygghetsmätning.
– Det är bedrövligt, vi är jättebesvikna. Även om den faktiska tryggheten inte har försämrats så känner sig folk otryggare, säger han.
Polisen har hållit på med dessa trygghetsmätningar i snart 20 år. Har ni inte lärt er någonting?
– Det är en stor besvikelse och vi kommer att analysera resultatet så gott vi kan.
Patric Heimbrand ser framförallt två skäl till att allmänhetens förtroende för polisen nått en ny bottennivå:
• Gränskontrollerna som slukar redan hårt ansträngda polisresurser.
• Vågen av grova våldsbrott som drabbat västra Skåne.
– Vi gör så gott vi kan men vi räcker inte till. Jag har fantastiskt duktiga poliser men de räcker inte. Finns vi inte på plats, gör vi inte det vi ska och räcker vi inte till för att utreda brotten, ja då är det klart att förtoendet för oss försämras, säger Patric Heimbrand.
Peter Danielsson, M, var på plats i egenskap av kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg men även i egenskap av ordförande för de nordvästskånska kommunernas samarbetsprojekt Familjen Helsingborg.
– Det är viktigt att ta människors oro på allvar. Jag skulle vilja att vi använder dessa trygghetsmätningar för att sätta upp operativa mål som vi kan jobba tillsammans för att nå, säger han.
Fotnot: Polisen kunde på fredagen inte stå till tjänst med trygghetsmätningen i sin helhet. Uppgifterna betraktas tills vidare som arbetsmaterial.
Gå till toppen