Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Full fart på stortävling i liten skala

I RC-racing möts proffs och amatörer i samma lopp. 64 tävlande från hela landet tog sig till Klippan för att tävla med radiostyrda buggies under helgen.

"Jag började för tre år sedan sen blev jag fast" säger Kim Levin från Skillingaryd medan han får sin bil besiktigad.Bild: Jakob Thorell
Det är kamp om varenda millisekund längs banan. Bilar kör hisnande fort genom hårnålskurvor och gör dödsföraktande språng över banans hopp.
– Det är just farten som är det roligaste, förklarar Cazper Brodin från Klippan, en av tävlingens yngsta deltagare.
Själv har han kört radiostyrt i ungefär ett halvår, sedan den gången pappa tog med honom för att titta på en tävling.
– Jag har varit med och tävlat en gång tidigare, då kom jag trea. Idag blir jag nog fyra-femma någonting, säger han självsäkert.
"I början hyrde jag en bil, men den här har jag köpt. Pappa betalade fjärrkontrollen och lite reservdelar" säger Cazper Brodin om sin X-ray XB2.Bild: Jakob Thorell
Men han kan räkna med tufft motstånd. I racing med radiostyrda bilar finns inga klassindelningar, utan förstagångstävlare och europamästare kan tävla tillsammans.
– Det är ju det som är det fina med sporten, den passar alla eftersom vi tävlar med samma förutsättningar. Det är bara bästa tid som gäller. Vi har tävlande från 10 till 60 år här idag, säger RC Klippans vice ordförande Marcus Strömblad.
Reglerna är i princip desamma som för tävlingar med vanliga bilar. Bilarna ska besiktigas innan tävling och alla förare kör försöksheat för att avgöra vem som går till final.
Lite förtjust i att meka med de små fordonen måste en RC-förare vara.Bild: Jakob Thorell
Internationellt är RC-sporten stor, men ännu ganska liten i Sverige. Winter Buggy Cup, eller WBC, är en av de största tävlingarna i landet. Tävlingen går över fem omgångar på olika klubbar i södra Sverige.
– Det betyder att vi har många meriterade förare bland de 64 startande här idag, det är roligt, säger Marcus Strömblad.
Men en del arbete har värdskapet fört med sig.
– Vi har byggt om banan idag. Det är en av förutsättningarna för värdskapet i WBC, inga förare ska ha fördel av att köra på hemmabana, säger Marcus Strömblad.
– Så vi har gjort banan lite extra knixig genom att lägga ut masonit i en del av kurvorna. Det blir halt som sören för förarna och gör att det krävs mer taktisk körning, säger RC klubbens ordförande Tomas Olsson.
A-finalen i WBC-tävlingen i Klippan vanns av Otto Ausfelt från hemmaklubben Klippan RC. Två kom Niclas Månsson från MHF. Skarpnäck. Trea slutade Oskar Levin, Sjöbo MK.
Bilarna är i skala 1:10 och kommer som mest upp i runt sextio kilometer i timmen.Bild: Jakob Thorell
Fakta: RC-Buggy
Bilarna besiktigas innan loppet. Då kollas bland annat;
Vikt: Minst 1474 gram för tvåhjulsdrivna bilar och 1558 gram för de fyrhjulsdrivna
Bredd: Får inte överstiga 250 millimeter
Batteristyrka: Max 8,4 volt.
Gå till toppen