Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klädbyte och tankeställare kring billigt mode

Förnya garderoben och bli förnuftigare på köpet. På torsdag hålls det klädbytardag på stadsbiblioteket och journalisten Moa Kärnstrand föreläser om sin granskning av modeindustrins mörka baksida.

Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom är författare till boken "Modeslavar".Bild: Privat
I kölvattnet av de stora modeveckorna påminner reportageboken "Modeslavar – den globala jakten på billigare kläder" om verkligheten bortom glamouren.
Journalisten Moa Kärnstrand har tillsammans med kollegan Tobias Andersson Åkerblom granskat de stora klädföretagen i Asien och gett ut en bok på ämnet.
På torsdag delar hon med sig av deras historia och berättar om konsekvenserna av billigt mode, på Helsingborgs stadsbibliotek.
– Problemen har uppmärksammats sedan 90-talet, men modeföretagen i dag belyser ofta bara den miljöfarliga aspekten. Vår granskning visar bland annat vilka dåliga arbetsförhållanden som finns inbyggda i systemet, säger Moa Kärnstrand.
Efter att "Modeslavar" gavs ut i somras har författarnas granskning fått stor uppmärksamhet, både på hemmaplan och i internationella medier.
– Vi har bland annat medverkat i nyzeeländsk public service-radio, schweizisk tv och i brittiska tidningen the Guardian. Folk verkar öppna för att ta till sig av hur verkligheten faktiskt ser ut.
Bild: Leopard förlag
Men både boken och föreläsningen skildrar mer än det billiga modets verkliga pris.
– Det finns modeföretag som försöker att förändra villkoren, säger Moa Kärnstrand och kommer också att prata om de idéer som finns för att skapa en bättre och mer hållbar klädindustri utan brott mot mänskliga rättigheter.
Som upptakt till föreläsningen arrangeras ett klädbyte med vuxenplagg. Mellan klockan 12 och 16.30 kan den som vill lämna in högst fem hela, rena klädplagg eller accessoarer i bibliotekets hörsal.
Bytet sker mellan 16.30 och 17.30. Föreläsningen med Moa Kärnstrand börjar klockan 18 och pågår i en timme.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Helsingborgs stad, Naturskyddsföreningen Helsingborg och projektet Tillsammans – Helsingborgs studieförbund.
Gå till toppen