Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Péter Kovács slutar som kommunalråd

Efter 15 år lämnar han sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Höganäs, mitt i mandatperioden. Péter Kovács sätter sin hälsa främst och meddelar på tisdagen att han avgår.

Péter Kovács lämnar efter 15 år.Bild: Anders Malmberg
Höganäs kommunalråd Péter Kovács (M) avgår. Redan till månadsskiftet lämnar han posten som kommunstyrelsens ordförande efter 15 år - med blandade känslor.
– Det är mitt livs största beslut, säger han.
Kovács har redan tidigare sagt att han gör sin sista mandatperiod. Men nu lämnar han med ett och ett halvt år kvar till nästa val.
– Jag har fyra kroniska sjukdomar som gör att jag har svårt att orka med ett så pass krävande arbete. Ska man lämna över ska man nog göra det nu, så att den som kommer efter får en inkörsperiod och en chans att bli varm i kläderna. Sedan kommer det ju ett val.
Péter Kovács om politiken, utmaningarna och hetluften: Läs vår intervju från januari här.
Läs mer: Halvvägs in i sista perioden
Mycket är på gång i Höganäs kommun inför 2017. Stora byggprojekt ligger i startgroparna och kommunen ska bolagisera stora delar av socialtjänstens verksamhet under våren.
Vad betyder det att ett nytt kommunalråd ska komma in nu?
– Förhoppningsvis så lite som möjligt. Men jag är den som har absolut längst erfarenhet i kommunledningen. Det blir kanske lite oroligt, men jag tror att det kommer att gå bra. Det ska förhoppningsvis inte påverka våra verksamheter, säger Péter Kovács.
Inför valet 2014 kandiderade han för fjärde gången till att bli Höganäs kommunalråd, och Moderaterna fick då 45,7 procent av rösterna i kommunvalet.
I månadsskiftet till mars lämnar han sitt uppdrag. Sedan tar budgetarbetet inför nästa år fart.
– Då får den som är ny förmånen att leda det arbetet från början.
Han kommer dock att fortsätta som ledamot i kommunfullmäktige och kommer att finnas kvar för att hjälpa sin efterträdare att sätta sig in i arbetet.
Återstår att se vem som tar över som kommunstyrelsens ordförande.
– Det arbetet har precis startat. Det är möjligt att vi kan presentera en ny kandidat i nästa vecka.
På tisdagen publicerade Höganäs kommun en avskedsfilm från Péter Kovács, en i raden av omtalade Youtube-filmer som han varit med i, och än en gång med inspiration från Zlatans Volvo-reklamer. Se reklamfilmerna om Höganäs här.
Läs alla artiklar om: Péter Kovács slutar
Gå till toppen