Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rovfåglar krossas i vindkraftverken i Rögle och Västraby

Elva rovfåglar har hittills dött när de träffats av vindkraftverkens rotorblad. Nu höjs krav på åtgärder. Men frågan är vad som är bäst – att placera ut mat som ska locka bort fåglarna från snurrorna eller att strypa mattillgången i området helt?

I ett år har vindkraftverken i Rögle och Västraby varit igång. Redan när det slutliga beslutet togs om att det skulle placeras vindkraftverk där 2012 var medlemmarna i Skånes ornitologiska förening (Skof) skeptiska. De menade att den utredning som gjorts av länsstyrelsen var undermålig och att det fanns betydligt fler rovfåglar i det aktuella området än vad utredningen kunde visa.
– Vi har inte hittat såhär mycket rovfåglar på någon annan plats i Skåne, säger föreningens ordförande, Staffan Åkeby.
Tre havsörnar, fyra ormvråkar, en tornfalk, två röda glador och en pilgrimsfalk har hittills fallit offer för något av de 13 vindkraftverken i området.
– Problemet är som störst hos rovfåglarna eftersom de är toppkonsumenter och inte fruktar någon fara ovanifrån. Det gör dem mindre observanta, säger Staffan Åkeby.
Han befarar att mörkertalet bland de avlidna fåglarna är stort och är särskilt orolig för de mer sällsynta arterna.
– Havsörnar och pilgrimsfalkar finns det inte så många av i Skåne och därför blir varje individ som dödas mycket mer värdefull, säger han.
Denna havsörnen hittades vid vindkraftverket i Västraby i slutet av oktober.Bild: Kenneth Bengtsson
Det är Helsingborgs stad som har tillsynsansvaret för vindkraftverken och de har uppmärksammats om problemet med de döda fåglarna.
– Det är jättetrist och vi ser allvarligt på det här, säger Lena Åkesson, avdelningschef på miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
Hon berättar att avdelningen nu har krävt att energibolagen ska komma med förslag till skyddsåtgärder.
– Sedan får vi titta igenom dem för att kunna ta ställning och se om det är något vi behöver gå vidare med. Det skulle myckel väl kunna vara så att vi ställer krav på åtgärder.
I länsstyrelsens tillstånd för vindkraftverken fanns från början ett villkor om att vindkraftsföretagen skulle styra bort fåglarna från snurrorna genom att lägga ut mat åt dem på annan plats, så kallad åtelutläggning. Men i ett beslut som togs av länsstyrelsen i september i fjol togs kravet på åtel bort.
– Alla remissinstanser var eniga om att det skulle locka till sig fåglar istället för att hålla dem undan, säger Lena Åkesson.
Huruvida detta var rätt beslut är inget som har diskuterats i sammanhanget.
– Vi får har inte känt till problemets omfattning så länge och vi får titta på alla möjliga åtgärder och överväga olika förslag, säger Lena Åkesson.
Skof har skrivit en protest med förslag på tänkbara lösningar som gått ut till berörda parter. De förespråkar inte åtelutläggning utan vill istället begränsa fåglarnas mattillgång i området. Ett förslag är att förbjuda uppfödning av gräsänder intill vindkraftverken. Ett annat är att kräva att verken står stilla när markägarna plöjer och skördar. Då brukar nämligen tillgången på möss och råttor, populära byten hos rovfåglarna, vara extra god.
– Vi vill fästa uppmärksamhet på problemet och att myndigheterna ska lyssna på den expertkunskap som vi har, säger Staffan Åkeby.
De två energibolagen som driver vindkraftverken, Vardar Vind AB och Västraby Gård Energi AB har nu till den 15 februari på sig att lämna sina synpunkter och förslag på åtgärder till Helsingborgs stad.
– Det är en bekymmersam situation och vi arbetar med att ta fram möjliga åtgärder, säger Pavel Sensky som är kontaktperson för Västraby Gård Energi AB.
Han säger att det ännu inte finns några konkreta förslag på hur åtgärderna skulle kunna se ut.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen