Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Årets inredningsbloggare går på tvärs mot det perfekta

Jannice Wistrand från Råå utsågs till Årets inredningsbloggare 2017 av tidningen Elle Decorations läsare. Efter tio år i bloggosfären vill feng shui-konsulten ta hål på den perfekta ytan. "Vi måste tagga ner", säger hon.

I måndags kväll mottog Jannice Wistrand priset som Årets inredningsbloggare 2017 under Elle Decoration Swedish Design Awards.
Hennes tro på harmoni går hem i de svenska hemmen. Lagom till tioårsjubileet av inrednings- och feng shui-bloggen Add simplicity fick Jannice Wistrand ett kvitto på att hennes kunskap fått fäste.
I måndags kväll mottog hon priset som Årets inredningsbloggare 2017 under Elle Decoration Swedish Design Awards. En utmärkelse som tidningen Elle Decorations läsare tilldelade den Råå-baserade inredningsbloggaren.
– Jag är extra stolt över att ha lyckats konkretisera något som kan tyckas vara lite lustigt eller hokus pokus. Särskilt i ett samhälle där vi blir allt mer stressade och matas med en mängd intryck som pockar på vår uppmärksamhet.
Bild: Studio CA
Hon pratar om feng shui – den österländska livsfilosofin som går ut på att leva i samklang med vår omgivning. En lära som för tolv år sedan förändrade Jannice Wistrands liv och ledde till att hon i dag driver Nordens största blogg inom ämnet.
– Jag lever med en kronisk sjukdom och vägrade acceptera att vara sjukskriven från mitt förra jobb till hundra procent. Feng shui och mitt inredningsintresse blev en helomvändning. Ett sätt att leva.
Hur går ytligheter som inredning ihop med djupare tankar om livsstil?
– Det handlar om att hitta lugnet, att skapa balans i hemmet och i livet, säger Jannice Wistrand och förklarar feng shuins tänkande genom ett hållbarhetsperspektiv:
– Om vi behandlar oss själva med respekt genom ett vackert, trivsamt boende där ordning förenklar våra liv så minskar stress och oro. När vi inte ägs av våra prylar är jag övertygad om att vi alla blir mer tillfreds med oss själva. Vi blir också nöjdare med våra hem, tryggare i vår stil och vad vi har. Då blir vi lugnare inför trender, sociala mediers påverkan och modigare med att skapa hållbara hem utifrån våra egna förutsättningar.
Men hur gör du för att förmedla detta när vi i sociala medier omringas av "det perfekta hemmet" och "det perfekta livet"?
– Den där hetsen fanns inte när jag började blogga. I dag möts vi av så många it-prylar, perfekt dukade frukostbord och välkammade barn i fina pyjamasar. Men vi måste tagga ner och se igenom den perfekta ytan.
– Jag försöker driva en kunskapsblogg och lutar mig mot feng shui när jag förklarar varför något är bra för oss. Jag publicerar stökiga bilder också. Alla har vi en vardag. Vissa dagar ligger jag hemma på grund av min sjukdom och mår inte alls bra. Men jag grottar inte ner mig i det. Tvärtom handlar det om att skapa ett hem och en vardag som ger energi.
Den största utmaningen tror Jannice Wistrand är att hålla ordning och reda.
– Det är inte så lätt. Vi har så mycket prylar som står i vägen för goda energier och harmoni. Femton muggar i stället för en servis som man tycker om.
Du förespråkar ju att "rensa i röran". Var ska jag börja?
– I hallen. Det är hemmets absolut viktigaste rum enligt feng shui och det första du möts av när du kommer hem. Jämför med att kliva över femton par skor eller välkomnas av en fin hall. Vad väljer du?
Vi har så mycket prylar som står i vägen för goda energier och harmoni, säger Jannice Wistrand.

Jannice tipsar: Tre utblickar som ger energi

1) Våga fånga upp trender utanför Skandinavien. Sverige är fullt av duktiga inredningsprofiler, men vi behöver kontraster till vår svala stil.
2) Fördjupa dig i hur vi påverkas av miljön vi vistas i. Läs till exempel Katarina Gospic och Isabella Sjövalls bok "Neurodesign : inredning för hälsa, prestation och välmående".
3) Inspireras av företagsamma kvinnor, som retorikern Elaine Eksvärd och städexperten Marie Kondo.
Gå till toppen