Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Snöröjande vaktmästare skjuten i centrala Malmö – gängkriminella gripna

Det var en vaktmästare med ansvar för snöröjning som sköts i natt nära Pildammsparken i centrala Malmö. Mannen har livshotande skador. På onsdagsförmiddagen pågår intensivt polisarbete och dykningar förbereds i Pildammarna. ”Flera personer är gripna”, säger Stephan Söderholm på polisens ledningscentral.

Den man som har livshotande skador efter nattens skjutning vid Roskildevägen är en medelålders man som sköts när han var ute för att röja snö.
Det uppger en kollega till mannen för tidningen.
— Han kommer här för att skotta snö och så blir han skjuten, säger kollegan.
Den skjutne arbetar för ett markföretag, på uppdrag av en bostadsrättsförening.
— Jag sitter just nu hos polisen, säger bostadsrättsföreningens ordförande.
Den skjutne mannen är tidigare okänd av polisen.
Polis genomförde tekniska undersökningar på brottsplatsen under förmiddagen på onsdagen.Bild: Anders Paulsson
Klockan 10 på onsdagsmorgonen meddelar polis att flera personer har gripits.
— Vi har flera personer frihetsberövade. Vi vill inte gå in på detaljer om hur många som har gripits. Men det är kopplat till nattens skjutning och personerna misstänks även för andra brott, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral.
Malmös polismästare Stefan Sintéus pekar ut de gripna som gängkriminella.
— Personerna blev ganska snabbt kända av oss. De vi har frihetsberövade är kända av oss sedan tidigare. Vi har haft fokus på dem tidigare, säger Stefan Sintéus.
Polisuppgifter klockan 10:30 säger att den skjutne mannens skador fortfarande betraktas som livshotande av vården.
– Personen är allvarligt skadad, men vi fick från sjukvården att man har stabiliserat läget för några timmar sedan, säger polismästare Stefan Sintéus.
Under natten spärrade Malmöpolisen av en sträcka om ett par hundra meter på Roskildevägen från Carl Gustafs väg i riktning mot John Ericssons väg.
Cirka 300 meter av Roskildevägen utmed Pildammsparken spärrades under natten av med polisband.Bild: Patrick Persson
Larmet kom två timmar in på onsdagen.
– Klockan 01.59 fick vi in samtal från boende i området att det hörts skottlossning, och vi åkte dit och hittade en man som blivit skjuten, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.
– Platsen är avspärrad och tekniker har budats dit. Sedan har vi hållt på med vittnesförhör och hundspårning, men i nuläget har vi ingen misstänkt frihetsberövad i ärendet, sa Calle Persson på morgonen.
En förundersökning har inletts om försök till mord. Enligt akuten i Malmö ska mannen vara livshotande skadad, uppgav pressansvariga Anna-Lena Boive på Sus på onsdagsmorgonen.
Polisen bevakade tidigt på onsdagsmorgonen akuten.
På onsdagsmorgonen förde polisen samtal med mannens anhöriga.
— Vi pratar med primärt anhöriga för att se om de har uppgifter vi har behov av, säger Calle Persson.
Polisens tekniker och dykare från räddningstjänsten söker i PildammsparkenBild: Patrik Renmark
Mannens kläder togs om hand för teknisk undersökning.
Klockan 07:29 på onsdagsmorgonen var polisens tekniker är klara och dörrknackning inleddes runt platsen för mordförsöket.
Något senare uppgav Stephan Söderholm på polisens ledningcentral att polisens agenda för grova brott är igångsatt.
Den skottskadade mannen uppges ha påträffats i en källartrapp på Roskildevägen.
Plats för skjutningen: En källartrappa på Roskildevägen nära Pildammsparken.Bild: Tobias Barkman
En del av Pildammsparken spärrades tidigt av, bara ett stenkast från brottsplatsen och på andra sidan av en tjock häck som löper längs Roskildevägen. Polisen intresse var riktat mot den mindre av dammarna i parken som delvis var täckt av is-sörja.
Strax efter klockan tio på förmiddagen gick en av Räddningstjänsten syds dykare, med lufttuber på ryggen, ner i vattnet och sökte av botten och strandkanten i dammen. I den rådande temperaturen klarar de av att vara under ytan i omkring en timme och en extra dykare stod beredd vid strandkanten.
Dykare söker i den mindre dammen i Pildammsparken efter föremål som kan vara intressanta i utredningen.Bild: Bengt Arvidson
Ett tiotal polispatruller arbetar på onsdagsmorgonen runt Roskildevägen och Pildammsparken. Polisinsatser pågår även på andra platser.
Vid 04.30 på morgonen kom polisens tekniker till platsen.Bild: Patrick Persson
Läs alla artiklar om: Skjutningar i Malmö 2017
Gå till toppen