Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Målsättningen: verksamheten igång under mars månad

Befesa Scandusts målsättning är att starta produktionen under mars månad.

I början av december förra året beslutade länsstyrelsen med omedelbar verkan att Befesa Scandust skulle stoppa sin återvinningsverksamhet. Till beslutet kopplades ett jättevite – 50 miljoner kronor.
Ett förbud utfärdades även av Arbetsmiljöverket.
Företaget spjärnade emot och överklagade men gick några dagar senare med på att stoppa verksamheten.
Bara några veckor tidigare hade företaget hårdnackat hävdat att det inte förekom utsläpp av tungmetaller och cyanid. De gifter som konstaterats i grundvattnen var gamla försyndelser.
Sedan dess har Befesa Scandust gjort en helomvändning. Det råder inte längre någon tvekan om företagets skuld till utsläppen. Nu är också ledorden "transparens" och "samarbete".
Dessutom har företaget hyrt in externa experter som ska se till att området saneras och rustas upp.
Per-Anders Hjort, konsult, är inhyrd för att leda saneringsarbetet på Befesa Scandust.Bild: Sven-Erik Svensson
Arbetet leds av konsulten Per-Anders Hjort, inhyrd projektledare för sanering, ombyggnad och upprensning.
– Vi har ambitionen att vara klara med arbetet 1 mars. Det är ganska ambitiöst, jag skulle tro att det blir några dagar senare. Det vi gör nu är en större uppstädning och uppfräschning av anläggningen. Syftet är att den här problematiken aldrig ska uppstå igen, säger han.
– Sedan måste vi få länsstyrelsens tillstånd innan vi kan starta verksamheten. Det hoppas vi få under mars månad, säger Per-Anders Hjort.
I det arbetet ingår bland annat att göra hanteringen av zinkslam på ett miljövänligare sätt.
Företaget arbetar också med att ta fram en ansökan enligt den så kallade Sevesolagen. Lagen finns till för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.
I samband med att produktionen stoppades i december skickades också större delen av personalen hem. Enligt Per-Anders Hjort är all personal, cirka 75 personer, sedan några veckor åter på plats.
Läs mer: Befesa mötte frågor från oroliga grannar
Läs mer: Nu rengör Befesa Scandust sitt område
Läs alla artiklar om: Cyanidutsläppet i Landskrona
Gå till toppen