Sverige

Nära 100 anlagda bränder på asylboenden

Under förra året skedde 92 anlagda bränder på bebodda eller tilltänkta flyktingboenden i Sverige. På bilden ses räddningstjänsten släcka en brand på ett asylboende i Sigtuna i oktober 2016.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Under förra året skedde 92 anlagda bränder på bebodda eller tilltänkta flyktingboenden i Sverige. Enligt polisen startades över hälften av dessa bränder av ”okänd gärningsman”, rapporterar SVT Nyheter.
– Vi misstänker att en stor del av dessa 53 bränder är anlagda av utomstående personer, säger Ola Stoltz, sektionschef inom Noa, till tv-kanalen.
Enligt Stoltz är anlagda bränder mycket svårutredda, vilket är anledningen till att gärningsmännen i många fall inte kunnat pekas ut.
Eftersom det är första gången som statistik över bränder mot asylboenden har gjorts så går det inte att säga om bränderna ökar.
– Vi vet inte med säkerhet att antalet anlagda bränder ökar. För samtidigt ökade antalet flyktingboenden kraftigt under slutet av 2015 och under 2016 vilket gör det ännu svårare att göra jämförelser, säger Ola Stoltz till SVT.
Gå till toppen