Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Program som ska ge världsförbättrare en affärsmodell etablerar sig på Campus Helsingborg

Vill du rädda världen, men vet inte hur du själv ska överleva som företagare eller organisation. Det kan finnas hjälp att få. Nu flyttar acceleratorprogrammet SoPact till Campus Helsingborg.

Acceleratorer ska sätta fart på saker och ting. SoPact är inget undantag. Det tre månader långa programmet ska hjälpa entreprenörer och föreningar att lösa samhällsutmaningar på ett ekonomiskt hållbart sätt.
– De människor som vi arbetar med är i första hand inte intresserade av att tjäna pengar, utan att förändra världen, säger Peter Løvschall, ansvarig för verksamheten.
Deltagarna får bland annat hjälp att hitta en affärsmodell som fungerar. Det kan vara att finna sätt att mäta hur världen faktiskt blir bättre.
Peter Løvschall ger ett exempel från en av de tidigare deltagarna – GePant – som arbetar med ett system för insamling av förpackningar med pant. Här handlar det om att sätta siffror både på hur miljön förbättras jämte intjäningen för de föreningar som hjälper till med hanteringen.
De människor som vi arbetar med är i första hand inte intresserade av att tjäna pengar, utan att förändra världen, säger Peter Løvschall, ansvarig för acceleratorprogrammet SoPact.Bild: SoPact
Intresset för socialt entreprenörskap växer. Alltfler företag och organisationer sätter upp mål även för sitt samhällsansvar.
Det visar sig även i att regeringen är nyfikna på vad SoPact är för något. Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister, tog kontakt och ville komma på besök, vilket han gjorde nyligen.
Nu flyttar SoPact från Lund till Campus Helsingborg och blir en del av Socialhögskolan här.
Varför?
– Helsingborgs stad har visat ett riktigt stort intresse för att samarbeta och kommunen har visat att man är genuint intresserad av företagande och socialt entreprenörskap, säger Peter Løvschall.
Satsningen finansieras framöver av Helsingborgs stad, Tillväxtverket och Lunds universitet.
SoPact riktar sig främst till entreprenörer eller organisationer som är i början av sin gärning, men ändå tagit sina första steg – inte till människor som har en god idé, men inte hunnit längre.
– För att delta krävs att man satsar på heltid, de som har detta som hobbyprojekt är inte vår målgrupp, säger Peter Løvschall.
Acceleratorprogrammet har kört i två omgångar, nästa genomförs i april. Ansökningsrundan öppnar under kommande vecka och slutar den 20 mars.
Gå till toppen