Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dramatiskt ras för Moderaterna

Moderaterna rasar dramatiskt i Demoskops senaste opinionsundersökning efter beskedet om samtal med SD. – Jag tror att det finns ett antal väljare som ställer sig frågande kring vad vårt besked innebär, säger partisekreteraren Tomas Tobé (M).

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra har anledning att se bekymrad ut. Arkivbild.Bild: Björn Lindgren/TT
I mätningen, som presenteras i Expressen, tappar M nästan sex procentenheter och får 18, 5 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd.
Enligt Demoskops analyschef Peter Santesson är det den största turbulensen mellan två mätningar sedan Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna. Även i en Sifomätning i Svenska Dagbladet tappar M, om än inte lika mycket, och får 19,8 procent, vilket inte är säkerställt.
Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé är inte nöjd.
– Jag är absolut inte nöjd med denna mätning, och vi behöver nu jobba hårt för att vända detta, säger han.
TT: Du tolkar det inte som att väljarna inte tycker om det nya beskedet om SD?
– Jag tror att ett antal väljare ställer sig frågande till vad det här beskedet innebär. För oss blir det viktigt att vara tydliga med att vi vill regera med Allianspartierna och inte med Sverigedemokraterna. Däremot är det viktigt att fortsätta driva vår linje om att söka stöd för vår politik och inte välja att inte göra det bara för att Sverigedemokraterna skulle rösta för den, till exempel om en Alliansbudget, säger Tobé.
TT: Det är inte så att ni nu omprövar beskedet?
– Nä, vårt besked gäller. Och vi har fattat det utifrån att Sverige behöver det. Vi måste få fram en Alliansregering och vi måste inse att vi har ett nytt politiskt landskap, säger Tomas Tobé (M).
Statsvetaren Tommy Möller ser en generell trend.
– Det är Moderaternas utspel som avspeglar sig i de här siffrorna. Centern var det parti som snabbast och tydligast visade avstånd till Anna Kinberg Batra. Men det är också en generell trend över tid där Reinfeldtmoderater, som vill ha flyktingmottagande, tenderar att dra sig till C, säger han.
Centerpartiet får nu i samma mätning den högsta siffran sedan Demoskops mätningar inleddes 1990. Partiet får 11, 1 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter.
– Det är roligt att vår positiva trend fortsätter. Samtidigt är vi ödmjuka, det är ett och ett halvt år kvar till valet, mycket kan hända och inga röster är räknade, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C) till TT.
Även han gör kopplingen till Moderaternas besked om samarbete med SD.
– Ja, vi har ju varit väldigt tydliga där att vi står fast vid att inte göra det, och det bottnar i våra värderingar. Det är ju något vi fått mycket positiv respons på.
– Det har varit några röriga veckor med Trump och brexit som jag tror gör många osäkra, och då tror jag inte att man vill ha Jimmie Åkesson med ökat inflytande, säger Michael Arthursson.
Klicka på bilden för att se hela grafiken.

Fakta: Mätningarna

Förra mätningen inom parentes.
Demoskop:
Vilket parti skulle du rösta på i rikdagsvalet om det vore val i dag?
S 26,9 (+ 0,2)
M 18,5 (- 5,8)
SD 17,5 (+1,3)
C 11, (+1,7)
V 9,0 (+0,9)
L 5,8 (+1,1)
MP 4,7 (+/-0)
KD 3,6 (+1,0)
FI 2,1 (+/-0)
Övriga 0,8 (-0,4)
Osäkra 18,3 ( +4,5)
S, V, MP: 40,6 (+1,1)
Alliansen: 39,0 (-2,0)
1 254 tillfrågade 31 januari–8 februari 2017.
Sifo:
Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?
S 27,3 (29,7)
M 19,8 (21,9)
SD 16,5 (16,0)
C 11,6 (9,3)
V 7,4 (8,0)
L 5,9 (5,3)
MP 4,6 (4,3)
KD 3,9 (2,6)
Övriga 3,1 (2,9)
S, V, MP: 39,3 (42,0)
Alliansen: 41,2 (39,1)
SvD/Sifo:s extramätning av väljaropinionen bygger på 2 420 intervjuer som gjordes 23 januari–7 februari 2017.
Källor: Demoskop och Sifo.
Gå till toppen