Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredrik Önnevall döms till 75 timmars samhällstjänst för människosmuggling

De tre åtalade döms av Malmö tingsrätt för människosmuggling till villkorlig dom med samhällstjänst.
Arkivbild. Journalisten Fredrik Önnevall anländer till Malmö tingsrätt. Han och två andra SVT-medarbetare har åtalats för människosmuggling. Inför rullande kameror hjälpte de en 15-årig syrisk pojke att ta sig från Grekland till Sverige under försommaren 2014.Bild: Emil Langvad/TT
Enligt Malmö tingsrätt har såväl tv-journalisten Fredrik Önnevall som hans fotograf och tolk gjort sig skyldiga till människosmuggling. Rätten avvisar de åtalades argument om att brottet skulle vara att betrakta som ringa.
Samtliga tre döms därför för ett människosmugglingsbrott av normalgraden till samhällstjänst i 75 timmar.
Läs också Den gamle och hatet
"Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle fängelse i två månader ha dömts ut", heter det i tingsrättens dom.
I domen avvisas de åtalades påstående att de inte ägnade sig åt människosmuggling, utan att de enbart agerade ressällskap åt den 15-årige flyktingpojken Abed på hans resa från Aten till Malmö.
Enligt tingsrätten bygger den fällande domen på en mängd omständigheter som pekar på att de gjort sig skyldig till ett planerat brott:
• Innan avresan från Aten diskuterade Fredrik Önnevall flera resealternativ med 15-åringen.
• Önnevall godtog att 15-åringen använde falska id-handlingar som denne själv hade skaffat.
• Önnevall beskrev i tv-dokumentären att han medverkat till att få 15-åringen att se ut och uppträda som en vanlig turist.
• Önnevall betalade för den hyrbil som användes för den första etappen längs flyktingresan.
• Ressällskapet delade längs vägen upp sig för att undvika uppmärksamhet mot 15-åringen.
• Planen ska ha gått ut på att tolken och 15-åringen "ska se ut som två släktingar på semesterresa".
• Samtalen med konduktörer och biljettinköp sköttes av tv-teamet eftersom 15-åringen inte talade någon engelska.
De flesta av de omständigheter som tingsrätten lyfter fram redovisade Fredrik Önnevall öppet i tv-dokumentären "Fosterland".
"I objektivt hänseende föreligger förutsättningar för människosmuggling. De tilltalade har agerat gemensamt och i samförstånd och de har alla handlat med ett sådant uppsåt som krävs för straffansvar", heter det i tingsrättsdomen.
I domen avvisas de åtalades begäran om att rätten ska betrakta smugglingen av 15-åringen ut från Grekland i ljuset av reglerna för humanitära undantag – bland annat därför att människosmugglingen i det här fallet gjorts över flera europeiska gränser.
Rätten avvisar också kravet på att brottet ska anses som ringa, bland annat därför att den åtalade SVT-trion inte såg till att 15-åringen omedelbart ansökte om asyl i Sverige. Han sökte asyl i Sverige i Märsta sedan han under några dagar umgåtts med en kusin i Stockholm.
När tingsrätten i sin dom resonerar om straffvärdet för brottet kommer de fram till att normalstraffet är tre månaders fängelse.
"Sett till att det i detta fall varit fråga om vederlagsfri hjälp till en minderårig individ och till att gärningen föranletts av mänsklig medkänsla anser tingsrätten att straffvärdet är lägre", heter det i domen.
Rätten reducerar därför straffvärdet, inte därför att brottet haft samband med journalistiskt reportagearbete, utan mer därför att det inte legat något vinstsyfte bakom.
Eftersom alla tre tidigare är ostraffade och samtyckt till att avtjäna sitt straff i form av samhällstjänst döms de till villkorlig dom, förenat med 75 timmars samhällstjänst.
Fredrik Önnevall och hans tolk ska dessutom återbetala kostnaderna för sina försvarsadvokater. Önnevall ska återbetala 46 411 kronor, tolken 2 836 kronor.
Bakom domen står chefsrådmannen Kristina Anderssom och tre eniga nämndemän.

Fakta: Skildrades i SVT-dokumentär

Den då 15-årige flyktingpojken Abeds resa från Grekland till Sverige skildrades i den första säsongen av den dokumentära SVT-serien Fosterland.
Efter att säsongen visats i januari 2015 polisanmäldes reportern Fredrik Önnevall misstänkt för människosmuggling och i november 2016 åtalades han och två medarbetare, en tolk och en tv-fotograf, för brottet.
De tre hade skjutsat honom i bil från Aten till hamnstaden Patras och därefter föjt med honom på en lång tågresa från Italien till Köpenhamn. Den sista biten över Öresundsbron åkte de tre buss med Abed. Enligt åklagaren hade Abed knappast klarat resan på egen hand utan att han "ledsagats" av SVT-trion.
Den 26 januari 2017 hölls rättegången mot trion och åklagaren yrkade på att samtliga åtalade döms till fängelse i tre månader för människosmuggling av normalgraden. SVT-medarbetarna nekar till brott och hävdar att de enbart skildrat flyktingpojkens resa genom Europa.
I rättegången framhöll samtliga tre åtalade att de är redo att få ett eventuellt fängelsestraff omvandlat till samhällstjänst.
Gå till toppen