Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medan du sov – detta hände inatt

Farliga orkaner passerar ögrupper i Stilla havet, Estländska robotar som avfyrats av misstag – och så ökar fallen av hudcancer i Sverige. Det är några av nattens nyheter.

Minst två farliga orkaner i Stilla havet

Ovädret Hector, graderat som en fyra på den femgradiga orkanskalan, närmar sig Hawaii. Och längre österut laddar orkanen John mot Baja California.
Orkanen Hectors öga väntas inte passera land, men när det passerar söder om Maui och ön Hawaii i ögruppen med samma namn befaras det piska upp vågor som "troligen blir stora och farliga sent i kväll och under onsdagen", skriver USA:s övervakningscentrum CPHC tidigt på tisdagen.
Läs också Minst två farliga orkaner i Stilla havet

Estland letar efter robot avfyrad av misstag

Estländsk militär letar efter en robot som avfyrats av ett spanskt stridsflygplan. Roboten avlossades av misstag under ett rutinmässigt övningsuppdrag, meddelar Spanien. Estländsk militär försöker hitta roboten, som tros ha landat på marken utan att ha skadat någon.
Läs också Estland letar efter robot avfyrad av misstag

Många hudcancerfall i Sverige

Hudcancer ökar i Sverige. Räknat i nya fall per capita ligger Sverige bland de sämsta länderna, rapporterar SR Ekot. Cirka 3 000 svenskar får diagnosen malignt melanom varje år. Och årligen avlider cirka 500 svenskar till följd av sjukdomen.
Uppgifterna kommer från en tysk studie, där Sverige är nummer fyra i nya fall per capita av 62 jämförda länder.
– Vi måste ju konstatera att det här har att göra med hur man beter sig, därför att solen är den absolut viktigaste yttre faktorn som påverkar uppkomsten av melanom, säger Johan Hansson, professor i onkologi på Karolinska Institutet till radion.
Läs också Många hudcancerfall i Sverige

Cykeltjuv greps två gånger på ett dygn

Bild: Jessica Gow
Under natten mot tisdagen greps en man i centrala Lund på bar gärning i färd att stjäla en cykel. I natt åkte han dit för samma sak igen.
— Det är två gånger på mindre än 24 timmar, vilket man får säga är lite ovanligt, säger Lars Nygren, inre befäl vid polisen i Lund.
Gå till toppen