Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pingvinmysteriet löst – konstnär erkänner faderskapet

Konstnären Kim Berkhuizen träder nu fram som mannnen bakom pingvinerna i vallgraven. Frigolitfåglarna ska påminna om att deras hem smälter – och om att inte alla bryr sig eller ens förstår.

Pingvinter innan snösmältningen
I fredags kväll placerades två drygt meterhöga pingviner i vallgraven vid Citadellet och Sockerbrukshamnen, precis framför stadshuset. Många har sett dem och engagerat sig och vi här på tidningen fick snabbt tips om nytillskotten.
Läs också Pingviner flyter omkring i Landskrona och ingen vet var de kommer ifrån
Kim Berkhuizen har sin ateljé i Fröfabriken, Landskrona. Arkivfoto.Bild: Lill Eriksson
Varför pingvinerna plötsligt dök upp var oklart. Men nu tar Landskronakonstnären Kim Berkhuizen på sig ansvaret.
– Jag tycker att det är frustrerande att vissa länder inte tar klimatförändringen på allvar. Vi måste engagera oss. I Sverige tror jag att medeltemperaturen låg mellan 3 och 8 grader över det normala under januari.
–Jag ser mycket dokumentärer på tv och jag har förstått att man kan hamna i en vändpunkt, ett läge där allt tippar över. Därför ville jag göra något som får folk att stanna upp.
Läs också Pingvinchock i vallgraven
Men reta upp någon, det ville Kim Berkhuizen inte och inte heller förstöra något. Därför blev det ingen väggmålning. I stället valde han att göra vilsekomna pingviner på små isflak – ett verk som klockrent kniper hjärtan.
– Jag har fått väldigt mycket positiva reaktioner, säger konstnären.
Men han har ett bekymmer. Som tidningen har rapporterat skadades en av pingvinerna, möjligen av snöattacken, och la sig ned på sidan.
– Jag måste ta in den, men när jag placerade ut dem tänkte jag inte på att de ska tas upp också.
Kastspö med krok?
– Nja, under varje pingvin hänger en ordentlig tyngd, för att den inte ska flyta omkring för mycket.
Söker du kontakt med någon roddbåtsägare?
– Hm, kanske, men inte just nu. Jag ska prata med kommunen om hur länge pingvinerna kan vara kvar.
Pingvinernas resa, från tillverkning, transport och sjösättning är dokumenterad i en film, som Kim Berkhuizen ännu inte har publicerat. Och han har nya konstprojekt på gång, men vad, det säger han inte än.
– Det blir inte lika roligt då.
Gå till toppen