Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skattesmäll efter försäljningen av Nicolaiskolan

För snart tolv år sedan blev kommunen grundlurad vid försäljningen av Nicolaiskolan. Nu fastställer kammarrätten Skatteverkets miljonkrav mot mäklaren.

Gamla Nicolaiskolan i Helsingborg.Bild: Rickard Dighammar
I september 2005 sålde Helsingborgs kommun Nicolaiskolan på Bergaliden. Skolverksamheten hade redan flyttat till andra lokaler och byggnaden skulle bli kontor. Men köparen var inte den som kommunen trodde, eller snarare förespeglats.
Den dåvarande chefen på Kärnfastigheter, dagens fastighetsförvaltning, fick alla att tro att det var investmentbanken Morgan Stanley som skulle bli ägare.
Läs också Staden grundlurad när Nic såldes
Men istället såldes skolhuset till ett litet privat bolag i Luxemburg - Morgan Real Estate SA - med kopplingar till mäklaren Mats Carlson. En försäljning som genomfördes utan att byggnaden blivit värderad och utan att formella anbud tagits in från olika intressenter.
När chefen på Kärnfastigheter strax därpå slutade i kommunen blev han fastighetskonsult och bildade bolag tillsammans med just Mats Carlson. Bolaget skaffade lokaler i Nicolaiskolan.
För staden var bluffen länge okänd och blev känd först när HD skrev om ett skattebeslut riktat mot Mats Carlson i slutet av 2012. På uppdrag av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) utredde stadsjuristen försäljningen och kom fram till att rutinerna som då fanns inte hade följts och att chefen på Kärnfastigheter gett sken av att det var Morgan Stanley som var köpare.
Stadsjuristen ansåg agerandet som allvarligt och såg en risk att fastigheten hade sålts till underpris.
Läs också Skattetvist kring Nic-försäljning fortsätter
Nicolaiskolan såldes för 60 miljoner kronor och i kommentarerna var det enbart fokus på Morgan Stanley, som man alltså felaktigt trodde var köpare. En bra aktör att få till staden, resonerades det. Man reagerade inte heller när fastigheten mindre än ett år senare såldes vidare till Malmöföretaget Skogskupan för 96,6 miljoner kronor.
Några månader senare uppskattades fastighetens värde till 215 miljoner kronor, minus 45 miljoner i renoveringskostnader.
Bild: Sven-Erik Svensson
Kring hela affären och vidareförsäljningen figurerar Mats Carlson. För kommunen är försäljningen sedan länge ett avslutat kapitel. Men inte för Skatteverket, som ser den lokale mäklaren som hjärnan bakom uppgörelsen, som ska ha haft som syfte att "trolla bort" en del pengar från beskattning.
Enligt Skatteverket ägdes köparbolaget i själva verket av Mats Carlson och en affärsman i Luxemburg. Man hävdar i sin utredning att den stora investmentbanken bara var ett bländverk, påhittat för att kommunledningen inte skulle ifrågasätta priset.
I november 2012 författade myndigheten ett omprövningsbeslut där man utifrån försäljningen upptaxerade Mats Carlsons inkomst av tjänst med nästan 14 miljoner kronor. Man höjde också hans inkomst av kapital med sju miljoner och påförde honom ett skattetillägg på 40 procent av den skatt som uppstår efter höjningarna. Totalt krävs han på 13-14 miljoner kronor i skatter och skattetillägg.
Läs också Skattesmäll på 14 miljoner för Nicolaiskolans mäklare
Mats Carlson har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att hans vinst på affären var betydligt lägre. Förvaltningsrätten biföll 2015 delar av hans överklagande, vilket skulle ha lindrat skatter och böter med runt fem miljoner kronor.
I sitt överklagande ville han att kammarrätten fullständigt skulle stryka Skatteverkets krav. Men rätten går istället helt på Skatteverkets linje.
– Jag är oskyldig. Har endast varit syssloman och avser att överklaga, säger Mats Carlson i en kommentar.
Hans advokat Per Liljeborg ser en möjlighet att gå vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.
– Ja, jag ser att det borde finnas utrymme att ta målet till högsta instans för prövning, säger han.
Gå till toppen