Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Båstad

Betongkonst fyller Biblioteksgalleriet

Betong som förvandlats till konstverk av Hans Ekbladh ställs ut på Biblioteksgalleriet i Kunskapscentrum Agardh med start lördagen den 11 februari.

Som 16-åring började Hans Ekbladh att blanda murbruk och arbeta som murare. 1984 började han arbeta med scenografi inom film och teater. Nu ställer han ut sina alster på Biblioteksgalleriet i Båstad.
I vanliga fall förknippas kanske inte betong eller cement med konst men Hans Ekbladh skapar just konstverk av detta material.
Ateljén och företaget Konst & Inredningsbetong finns i gamla Tudors lokaler i Ängelholm sedan sex år tillbaka. Tidigare höll han till i Mjöhult under tio års tid.
Hans Ekbladh ställer ut verk som till största delen skapats av betong. Utställningen på Biblioteksgalleriet startar under lördagen den 11 februari.Bild: Michael Lundblad
– Jag har jobbat mycket med filmdekor. Första filmen var Galenskaparnas film "Leif". Sista filmen var "Girl with the dragon tattoo". Sedan har jag inte haft tid och det saknar man ju, säger Hans Ekbladh.
Blandningen just Hans Ekbladh får fram genom sin betong och cement kan i en del fall bli ett slags lera. Cement han skapar skulpturer och även tavlor av.
Efter flytten till Ängelholm upplever Hans Ekbladh att han fått friheten att skapa i lugn och ro.
I samband med utställningen i Båstad visar Hans Ekbladh även viss inredning han gjort i betong. Han vill visa att betong inte bara har en gammal historia som hållbart och långlivat material utan också kan användas för estetiska uttryck.
– Jag vill hela tiden göra nya saker, säger han och visar en tavla där motivet är ett hamninlopp.
En av flera tavlor som består av betong som Hans Ekbladh målat med akryl på. Han blandar själv färger med cement, akryl och akvarell samtidigt som han även arbetar i olja.
Utställningen pågår till och med den 15 mars.
Bakom utställningen står Båstad Bjäre konstförening.
Gå till toppen