
Hembygdsföreningen står i kontakt med Jordbruksverket för att i någon mån påskynda saneringen efter det konstaterade utbrottet av fågelinfluensa i förra veckan.
– Det är ju tråkigt om burarna skulle behöva stå tomma ända till augusti, säger hembygdsföreningens ordförande Carl-Gustaf Gudmundsson.
Det var hönsfåglarna i parken som drabbades, totalt 45 stycken fanns fördelade i sex voljärer. Det var 8-9 svenska bevaranderaser som blommehöns, svarthöns och dvärghöns - flera av dem kläckta och uppfödda i parken. Samtliga avlivades sedan man upptäckt några döda och konstaterat orsaken.
Men det betyder inte att Hembygdsparken förbjuds att skaffa nya.
– Om vi har dem på ett annat ställe i parken ska det gå bra, men vi måste få tillåtelse först, säger Carl-Gustaf Gudmundsson.
Det finns andra burar som som kan tas i anspråk för nya höns.
Saneringen av smittade voljärer och fågelhus ska utföras av externt företag och enligt uppgift bekostas det av Jordbruksverket.
Influensan är av typ H5N8 och smittar inte människor utan sprids endast mellan fåglar. Övriga fåglar i parken, parakiter och duvor, har inte drabbats.
Regler för kommentarer
Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!
Tänk på att:
Det här är inte ok:
Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.