Dygnet runt

Ångesten gjorde honom till författare

Insomnia, panikångest och förpestade tankar. Helsingborgsbördige Martin Falkman vände sin ångest till ett bokprojekt. Nu ges hans psykologiska thriller ut av Månpocket. Här ger han sina råd om hur man kan övervinna ångesten.

Martin Falkman.Bild: Marcus Lundstedt
– Jag tror att många kan känna igen sig i min första bok. Den uppskruvade handlingen är dragen till sin spets, om samhället vi lever i och psykisk ohälsa.
Martin Falkman självpublicerade debuten ”Tunneln i slutet av ljuset” i maj i fjol. En psykologisk thriller och en nära beskrivning av depression. Eller ”att skriva kontrakt med döden”, som författaren själv väljer att kalla det.
Allting började med nattliga panikångestattacker.
– Det var framför allt jobb och yrkeslivet som framkallade det. Jag hade en ganska tung period under ett par år. När ångesten lamslog mig och jag inte kunde sova var jag tvungen att gå upp och göra något. Så jag satte mig och skrev.
Men inte i första hand en bok.
– Jag skrev ner alla helvetes tankar som dök upp i mitt huvud. Frustration, ilska och hjälplöshet. Det blev ett sätt att bryta mig fri.
Inte förrän efter flera månader av skrivande under dygnets mörka timmar kunde Martin Falkman skönja stråk av en berättelse. Han uppfann en fiktiv person och lät karaktären föra handlingen vidare – i Stockholm och Helsingborg.
Huvudpersonen är liksom författaren uppslukad av sin ångest och har tappat livslusten. Tanken på självmord är ständigt närvarande vilket gör att han lejer en mördare åt sig själv.
– Det kan låta bisarrt men när man befinner sig inuti ångesten vill man bara därifrån. Inget blir orimligt, allt blir förhandlingsbart. När man upplevt känslan kan man förstå hur gränserna suddas ut.
Den verkliga räddningen för Martin Falkman var att skrivandet hjälpte honom hålla ångesten i schack. Nu jobbar han på sin tredje bok och skriver dagligen. Författarskapet är både ett sätt att bejaka hans passion för textskapande men också ett sätt att belysa den psykiska ohälsan som ökar i samhället.
– Man får inte tro att enkom skrivandet räddade mig. Jag har gått i terapi, äter medicin och vet alltför väl hur svårt det är att få hjälp inom vården – och att bli accepterad.
Hur gick det för karaktären som föddes ur din ångest?
– Det kan jag inte säga. Men bok två, "Mördarens väg", skildrar samma handlingsförlopp som första boken fast ur mördarens perspektiv. Jag fascineras av hur olika händelser upplevs av olika människor. Varje mord bär ju på minst två berättelser.
Tredje boken är fristående. För tillfället har Martin Falkman snöat in på japansk kriminallitteratur, men återvänder gärna till Stephen King som var en favorit redan i unga år.
– Jag gillar litteratur som bär på ett självklart mörker. Tillrättalagda berättelser om familjeliv och poliskontor är inte något för mig. Ett genuint mörker är det som gäller.
Vem är bäst på att skildra det?
– David Peace. Han är otroligt bra på att beskriva det smutsiga, äckliga och ondskefulla på ett poetiskt och språkligt fantastiskt sätt. Becksvart noir av en brittisk författare.
I slutet av mars ges Martin Falkmans debut "Tunneln i slutet av ljuset" ut på Månpocket. Månaden därpå går hans andra bok i tryck.
Med e-novellsamlingen "Liemannen" försöker han dessutom att armbåga sig fram i bokdjungeln. Och bloggandet på bok- och skrivbloggen Den döda zonen är ett sätt att samla sina deckarfränder.
– Det är inte bara ett skruvat mörker utan också väldigt mycket kreativitet. Jag har så många ord och bokstäver i mig som bara måste ut, säger Martin Falkman.

Martin Falkmans tips för att övervinna ångest

1. Skriv av dig. Du kan få ut mycket av dina funderingar och få en övergripande bild av hur läget ser ut.
2. Prata om det. Det viktiga är att man inte är ensam. Det finns fler människor runt omkring dig som vill hjälpa än du först tror.
3. Ta ett avbrott. När ångesten slår till handlar mycket om att försöka bryta tillståndet. Kom loss och gör något annat.
4. Sök hjälp. Du är inte konstig om du har problem.
Gå till toppen