Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Växande e-handelskluster bygger nya kontor

E-commerce park of Sweden expanderar i det gamla HD-huset i Helsingborg. Den pågående kontorsutbyggnaden blir klar i mars, och det är bara början.

Amelie Lidén är vd för E-commerce park of Sweden.Bild: Sven-Erik Svensson
Så sent som i november i fjol gick flyttlasset från Kemiras forna kontor på Industrigatan till Helsingborgs Dagblads tidigare näste på Vasatorpsvägen. Sedan dess har 27 mindre e-handelsföretag, samt 15 bolag i inkubatorn, gjort sig hemmastadda i bitvis omgjorda och rejält uppfräschade lokaler.
Öppna ytor och närhet till respektive kontor bidrar till ökat samspel mellan företagarna.Bild: Sven-Erik Svensson
Dessutom är arbetet i full gång med en utökning av e-handelsparkens samlade lokalyta som man hyr av ett konsortium som äger hela fastigheten.
De 600 kvadratmeter som utnyttjas idag ska bli 1 000 kvadratmeter när sista spiken har slagits in i början av mars.
– Utbyggnaden ger oss plats för 18 kontor till. Vi har kontakt med en del företag som vill komma hit och har redan åtta nya kontrakt påskrivna, säger Amelie Lidén, vd för E-commerce park of Sweden.
Hon pekar på att flytten från Industrigatan har blivit ett lyft för alla verksamheter under e-handelsparkens paraply:
Lokalerna är mycket bättre anpassade och företagarna har en större stolthet av att vara här jämfört med på gamla Kemira.
Amelie Lidén får medhåll från Katarina Andersson som driver företaget Yogia med nätförsäljning av alla slags yoga-produkter.
Katarina Andersson driver nätbutiken Yogia som säljer yoga-produkter.Bild: Sven-Erik Svensson
– Den öppna planlösningen gör att vi kommer närmare varandra än tidigare, vilket underlättar utbyte av erfarenheter och kunskaper, säger Katarina Andersson.
Hennes närmaste kontorsgranne, Carl Larsson som driver produktionsbyrån Helloyou, huserade tidigare hos Mindpark på Bredgatan.
Carl Larsson, driver produktionsbyrån Helloyou.Bild: Sven-Erik Svensson
– Läget är superbra. Det här är också mer ett kontorshotell jämfört med Mindpark där miljön är mer experimentell. Det passar oss väldigt bra, eftersom vi har kommit långt med vår affärsidé och vet hur vi ska ta oss framåt, säger Carl Larsson.
En bit från de möblerade och ombonade ytorna – med bland annat en fristående lunchrestaurang– luktar det färsk målarfärg och skruvdragare surrar till med jämna mellanrum. Här snickrar hantverkare på den nya kontorsdelen i huset.
Utmaningen är att få alla utrymmen i huset att hänga samman. Alla ska känna gemenskap, vilket är en stor del av syftet med e-handelsparken.
Fredrik Stoltz är vd för JS Energi med kontor i e-handelsparken. I fjol omsatte koncernen 13 miljoner kronor, jämfört med 2015 års omsättning på 7,5 miljoner kronor.Bild: Sven-Erik Svensson
Det finns fortfarande en hel del outnyttjade ytor i HD-fastigheten. När den nu pågående ombyggnaden står klar är det dags för nästa projekt; den gamla trycksalen. Där ska så småningom 500 ruffa kvadratmeter, med rejäl takhöjd, också göras om till moderna kontor.
Amelie Lidén och E-commerce park of Sweden har planer för den gamla trycksalen i HD-huset.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det är jättespännande lokaler. Målet är att skapa Helsingborgs häftigaste kontor, och det går ju inte att misslyckas med sådana grundförutsättningar, säger Amelie Lidén.
Gå till toppen