Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jobb i Höganäs - många drogs till mässa

Tivolihuset är ny mötesplats för företag och arbetssökande. Små som stora arbetsgivare söker ny personal.

Förra året testade Arbetsförmedlingen, organisationen Företagarna och Höganäs kommun att anordna en gemensam jobbmässa i stadshuset. Det blev så lyckat och trängseln så stor att man i år flyttade till Tivolihusets större lokaler.
– Då kom ungefär 200. Det hoppas vi kunna upprepa med råge. Vi har tryckt upp 300 informationslappar så om de tar slut senare i dag vet vi att åtminstone så många har kommit, säger Ulrika Eliasson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Helsingborg och Höganäs.
Arbetsförmedlingen ordnar rekryteringsmässor ganska ofta. Men jobbmässan i Höganäs vänder sig också till dem som redan har jobb och bara är nyfikna på vad den lokala arbetsmarknaden har att erbjuda.
Sjutton företag är representerade på jobbmässan, alltifrån stora Höganäs AB till små företag, som kaféet Ciabatta.
– Vi söker kafébiträde, både på heltid och deltid. Dessutom söker vi sommarjobbare. Vi har haft en del intresserade här som har pratat med oss. Några av dem verkade kunna passa bra. Det är jättebra med en sådan här mässa när man får ett ansikte direkt på den som söker jobb, säger Sabina Mardo, ägare till Ciabatta.
Sabina Mardo, till höger, äger Ciabatta som söker personal. Med på jobbmässan är även medarbetaren Sara Zettergren.
En av dem som letar efter serverings- eller restaurangjobb är Aleksandra Ziolkowska. Hon och kompisen Joel Tullberg gick visserligen handelsprogrammet på gymnasiet och kan tänka sig sådana arbeten också.
– Men jag har en del erfarenhet av servering och hade lätt kunna hoppa in direkt och börja jobba, säger Aleksandra Ziolowska.
En annan kompis, André Özaras, har en påbörjad vårdutbildning i bagaget och kan tänka sig sådana jobb, men även lagerarbete eller kanske restaurangbranschen.
André Özaras, Joel Tullberg och Aleksandra Ziolowska tittade runt på jobbmässan efter möjliga arbeten att söka.
Även Nathalie Bergström kan tänka sig restaurangjobb, eftersom hon är utbildad servitris. Men hon har bredare erfarenhet än så.
– Jag söker fast jobb nu, för jag blev arbetslös vid årsskiftet. Jag har jobbat som butikssäljare i sex år, så jag kan absolut tänka mig sådana arbeten också. Blandade jobb inom servicesektorn kan man säga att jag söker, säger hon.
Nathalie Bergström är utbildad servitris, men kan också tänka sig att jobba inom handel eller andra serviceyrken.
Näringslivet i Höganäs består till stor del av små företag med bara få anställda. Undantagen är bland andra Höganäs AB och förstås Höganäs kommun.
– Här finns cirka 3000 företag och av dem är det bara tre-fyra stycken som är så stora att de har egna personalavdelningar, säger Peter Nyström, näringslivsutvecklare i Höganäs kommun.
Småföretagare kan ibland uppleva att det är svårt att anställa, även om de skulle vilja.
– Där kan vår organisation gå in och stötta, hjälpa till med juridik och sådant, säger Per-Ola Hallkvist, lokal ordförande för Företagarna.
Mer av den varan planeras längre fram. En rekryteringsskola för företagare skulle ha hållits redan nu under vintern, men är framflyttad. Det blir då föreläsningar om arbetsrätt, skatteinformation och information om Arbetsförmedlingens tjänster.
Läs också Rekryteringstips ska öppna för fler jobb
Gå till toppen