Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Växande intresse för serbisk folkdans - särskilt bland ungdomar

På ett år har de fått nästan 300 medlemmar - många av dem barn och unga. Lockbetet? Folkdans. Följ med på en kväll hos Serbiskt kulturcenter Mladost (SKC Mladost).

Ljudet av fötter som på ett synkroniserat sätt möter trägolvet i den gamla Nicolaiskolans idrottshall tävlar mot att överrösta musiken. På tisdagskvällen är det ungdomsgruppen som övar sina färdigheter i olika serbiska folkdanser. Några deltagare från veterangruppen har också anslutit sig. En av dem, Miric Ilija, hoppar av redan efter uppvärmningen.
– Jag orkar inte mer, jag tappar andan, säger han och betonar att det är ett högre tempo i ungdomsgruppen än vad han är van vid från veterangruppen.
Under träningstillfällena är tjejerna svartklädda och bär kjol. Skärpet runt midjan är obligatoriskt för både tjejer och killar. "Det används i mycket av dansen"., säger föreningens ordförande, Andrijana Budimirovic.Bild: Tom Wall
Miric Ilija har bara varit med och dansat ett par gånger tidigare.
– Det är min fru som har övertalat mig. Hon är med i veterangruppen och de behövde fler män för att klara alla koreografier, säger han.
Och även om konditionen sviker ångrar han inte valet att börja dansa.
– Det är jätteroligt. Vi är en kul grupp som hittar på mycket skoj tillsammans.
SKC Mladost i Helsingborg startades upp av ett gäng serbiska kvinnor för lite mer än ett år sedan. Intresset har varit stort redan från början och i dagsläget har föreningen omkring 280 medlemmar. 130 av dessa är aktiva dansare mellan 5 och 50 år. Ungdomarna är starkt överrepresenterade och 100 av dansarna är 25 år eller yngre.
Miric Ilija har bara varit med och tränat dans vid några få tillfällen men han har varit aktiv i föreningen redan sedan tidigare. Det är han som brukar stå för matlagningen när gruppen anordnar fester.Bild: Tom Wall
– Det är ett bra alternativ för ungdomarna och det är mycket bättre att de umgås här än att de till exempel håller till vid Knutpunkten, säger Mimmi Hrnja.
Hon dansar själv i veterangruppen men är idag på plats som åskådare när dottern tränar. För henne har föreningens uppstart varit efterlängtad.
– Det fanns en sådan här kulturförening i Helsingborg som jag var med i för omkring 20 år sedan. Men den lades ner och barnen som fötts efteråt har inte fått uppleva den serbiska kulturen, säger hon.
Allt handlar inte bara om folkdans.
– Vi har slutna fester där vi träffas och vi har anordnat läger. En lördag i månaden håller vi också aktiviteter för de minsta barnen med olika teman. De har bland annat fått lära sig det kyrilliska alfabetet, säger föreningens ordförande Andrijana Budimirovic.
– Många av barnen kan inte sitt modersspråk så bra så det är ett sätt att bevara den serbiska kulturen, fortsätter hon.
Föreningen samarbetar också med den serbiska kyrkan där en präst varit på besök och berättat om serbiska traditioner.
Förra året var det medlemmar från föreningen som höll i danslektionerna, men inför i år har man tagit in en professionell dansare från Belgrad. " Vi satsar framåt.", säger Andrijana Budimirovic.Bild: Tom Wall
Artonåriga Marina Nicić har varit med i ungdomsgruppen ända sedan den startade.
– Jag fick höra från en kompis att detta skulle dra igång och tänkte att det var kul att testa. Jag gillade det jättemycket och fastnade direkt, säger hon.
I hennes grupp var de inte så många från början, men det har tillkommit fler och fler.
– Jag har fått många nya vänner. Hela föreningen har växt väldigt mycket och det är kul att se när man har varit med från början, säger hon innan hon återgår till att öva dansstegen till dansen Vlaške Igre.
Marina Nicić är en av deltagarna i ungdomsgruppen består av personer från 15 till 25 år.Bild: Tom Wall
Föreningen visar upp sig i olika sammanhang, bland annat brukar det anordnas träffar med föreningar av samma typ från andra delar av Sverige.
– Då ordnar någon förening en lokal i sin stad och bjuder sedan in så många som får plats. Vi äter och umgås och visar upp danser för varanda, berättar Andrijana Budimirovic.
På internationella kvinnodagen, den 11 mars, är det SKC Mladost som kommer att stå som arrangör för en stor kulturträff på Checkpoint i Åstorp dit det också kommer serber från Göteborg och Malmö.
– Vi tror att det kan bli en stor fest, säger Andrijana Budimirovic.
Det finns en stor önskan om att även börja tävla i folkdans, men det är mycket som ska ordnas inför en tävling och det kostar mycket pengar. I sommar samlas föreningar från hela Europa för att tävla i Slovenien och om allt går vägen är det inte omöjligt att SKC Mladosts ungdomsgrupp ställer upp.
– Vårt stora mål är att komma dit och vinna ett pris, säger Andrijana Budimirovic.
Denna typ av skor, som kallas opanak, används när föreningen har dansframträdanden. Dansarna har då också traditionella dräkter som beställts från Serbien. "Vi har tre olika dräkter som vi använder där varje dräkt representerar an viss del av Serbien.", säger Andrijana Budimirovic.Bild: Tom Wall
Gå till toppen