Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nödbostäder för skattemiljoner används fel - folk kan bo kvar livet ut

Helsingborgs stad köper bostadsrätter till flyktingar och bostadslösa. Men det som är tänkt att bli ett tillfälligt boende blir ofta permanent. I 102 av stadens 320 bostadsrätter har hyresgästen fått besittningsskydd och kan bo kvar livet ut om de vill, utan att kommunen kan göra något åt det.

En del av de 320 bostadsrätter som staden äger finns på ÄttekullaBild: Sven-Erik Svensson
Fastighetsnämndens ordförande Richard Lundberg (M) är inte nöjd och vill se åtgärder.
- För mig är inte detta ordning och reda, säger han.
Men frågan är vad kommunen kan göra, för rätten är på hyresgästens sida. Och samtidigt fortsätter kommunen köpa nya bostadsrätter - förra året elva stycken för totalt nästan tio miljoner kronor.
Att kommunen köper bostadsrätter är ingenting nytt utan har pågått åtminstone sedan 1990-talet, och troligen längre tillbaka än så.
Bostadsrätterna används till utsatta kommuninvånare som inte kan få ett eget hyreskontrakt, till exempel för att de har skulder.
- Framför allt jobbar vi med hyresrätter och samarbetar med både det kommunala bostadsbolaget och flera privata. Det är en bättre lösning eftersom hyresgästen sedan kan få ta över hyreskontraktet själv om det fungerar, förklarar Helsingborgs fastighetsdirektör Fredrik Hjort.
Men när hyreslägenheterna inte har räckt till har kommunen även köpt in bostadsrätter.
När lagstiftningen förra året tvingade kommunerna att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd beslöt kommunpolitikerna i Helsingborg att bostadsrätter skulle vara en av flera lösningar. Fastighetsförvaltningen fick mandat att köpa upp till 30 stycken för mellan 11 och 16 miljoner kronor.
Hittills har de köpt elva stycken på olika platser i staden, bland annat på Råå, i Ramlösa och i city. De flesta är mindre lägenheter för mellan en halv och en miljon kronor, men här finns också en större nyproducerad lägenhet för 2,1 miljoner kronor.
- Men vi vill inte gå in och trissa upp marknaden. Därför har vi bara köpt till utgångspris, med mycket få undantag, säger Fredrik Hjort.
Staden vill ha spridning på sina bostadssociala lägenheter. Några av dem finns på Slottshöjden.Bild: Sven-Erik Svensson
Bostadsrätterna ska inte vara en permanent lösning. Besittningsskyddet avtalas bort de fyra första åren, det är så lång tid som lagen medger. Under den tiden är det meningen att hyresgästen ska hitta ett annat boende. Men det har misslyckats i många fall.
I 102 av stadens 320 bostadsrätter har de fyra åren passerat och hyresgästen bor kvar i kommunens lägenhet med besittningsskydd. Den som bor där har inte behövt betala en krona för insatsen, den har kommunen stått för med skattemedel. Men hyresgästen kan inte tvingas flytta även om staden skulle behöva lägenheten, och även om den som bor där har hunnit få ett ordnat liv med jobb och inkomst.
- Det kan man absolut ha synpunkter på. Vi bedriver ett systematiskt arbete och jobbar på att ha så stor rörlighet som möjligt. Men om en familj har etablerat sig i ett område och barnen går i skolan där så är det inte så jättelätt att flytta på dem, menar Fredrik Hjort.
Målsättningen är att i så fall få över familjen i en hyresrätt i samma område. Men i den bostadsbrist som råder är det inte helt enkelt konstaterar han.
- Sen är inte det här något som har hänt på kort tid. Det är ett förhållande som har utvecklats under många år.
Han betonar också att stadens kostnader täcks genom att de tar ut en bruksvärdeshyra, det vill säga månadsavgiften plus kapitalkostnad.
Även på Västergård äger kommunen några lägenheter.Bild: Sven-Erik Svensson
Att det rör sig om så många som 102 lägenheter gick upp för politikerna rätt så nyligen.
- Det är inte okej överhuvudtaget och jag vill se en handlingsplan på var och en av de 102 lägenheterna, även om jag vet att det är ett jättejobb, säger Richard Lundberg.
Samtidigt har de här hyresgästerna rätten på sin sida - kommunen kan inte tvinga ut dem ur lägenheterna.
- I en del fall kan vi lyckas, i andra misslyckas vi och i en del fall låter vi dem medvetet bo kvar. Men vad utfallet än blir så kan jag lova att vi ska vända och vrida på alla stenar.
Richard Lundberg vill också ha ett tydligare regelverk, för att förhindra att antalet ökar.
- Historiskt sett har det varit jätteotydligt. Alla måste veta att det bara är en tillfällig lägenhet och att man från dag ett ska jobba med att få över dem i en hyresrätt.
Gå till toppen