Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Nytt Stadsarkiv - nu kan Helsingborgs historia växa med sex kilometer till

När åtta kilometer handlingar ska flyttas går det inte i en handvändning. Men nu är Stadsarkivet på plats i den gamla postterminalen. I nya lokaler som bjuder på nya möjligheter. Och mer plats. Nyligen anlände ett helt lass lådor med Allers-tidningar.

När Allers nyligen flyttade från stan fick Stadsarkivet deras samling av tidskrifter ända sedan 1880-talet. Det kommer att ta lite tid att packa upp alla lådorna, konstaterar Sophia Hydén.Bild: Rickard Dighammar
- Vi vet inte vad kartongerna innehåller. Det här är som på julafton för oss, säger Sophia Hydén som är chef för Stadsarkivet och lyfter upp en Femina från 1960-talet ur en låda.
Hon möter oss i den helt ombyggda postterminalen på Västra Sandgatan, nära Rönnowska skolan. Det luktar nytt i lokalerna som har byggts om för att leva upp till alla krav som ställs på ett toppmodernt arkiv.
- Vi hade åtta kilometer handlingar med oss och här finns plats för 14 kilometer. Så det finns utrymme att fylla på, men det ska räcka länge, förklarar Sophia Hydén.
I Stadsarkivet finns handlingar från kommunala verksamheter, bolag, föreningar, företag och privatpersoner ända sedan 1863. Här kan man bland annat få ut gamla betyg och klasslistor och läsa om de flesta beslut som har tagits i staden.
Anders Rehnman letar efter ett av de allra äldsta dokumenten i stadsarkivet, ett donationsbrev från 1500-talet.Bild: Rickard Dighammar
I de gamla lokalerna på Bredgatan började det bli för trångt. Därför gick flyttlasset till Postterminalen, där de öppnade efter årsskiftet. Här finns inte bara mer plats i de tre enorma rummen med arkivhyllor. Här finns också helt andra förutsättningar för själva verksamheten.
- Vi har forskarsal och möjlighet till fika, och en helt ny konferenslokal för 75 personer till olika event, säger Sophia Hydén.
Möjligheten att ta emot besök har ökat och de tar ofta emot skolklasser och andra grupper. Samtidigt får de många frågor via telefon och mejl.
- Vi tycker det är jätteroligt att dela med oss av vårt material.
Stadsarkivet är öppet på vardagar klockan 9-17. Men så småningom är det tänkt att allt mer material ska finnas på webben, bland annat de cirka 18 000 bilder som finns inscannade och gamla bygghandlingar. Det är något som ofta efterfrågas.
Släktforskarna har kurser nästan varje dag på Stadsarkivet. Sohia Hydén berättar att nya Stadsarkivet ger helt andra möjligheter än det gamla.Bild: Rickard Dighammar
Efter flytten finns även Folkrörelsearkivet hos dem. Vice ordförande Olle Borg lovordar samarbetet med Stadsarkivet.
- Här har vi kunskapen och kompetensen. Men läggen med tidningen Arbetet, som var populära, har vi skickat till Folkrörelsearkivet i Landskrona. Vi bedömde att det inte är så långt att ta sig dit, förklarar han.
I ett mötesrum bredvid receptionen håller Helsingborgs Släktforskare- och bygdeförening till.
- I dag har vi kurs i ett datorprogram som man använder för registrering av sin forskning. Vi har kurser varenda dag, berättar Sonja Månsson i föreningen.
I depån med arkivskåpen råder struktur, ordning och reda. När vi ber arkivarien Anders Rehnman att plocka fram en riktig raritet så kommer samlingen med donationsbrev fram.
- Här har vi Steen Brahes stipendium från 1592. Han var en släkting till Tycho Brahe.
Den snirkliga handstilen berättar om en donation på 100 daler så att fattiga skolbarn skulle få böcker och papper.
Steen Brahes donationsbrev från 1592 är en av rariteterna på Stadsarkivet.Bild: Rickard Dighammar
En samling med dansbandskort kan också platsa i Stadsarkivet berättar Sophia Hydén och Anders Rehnman.Bild: Rickard Dighammar
Men bland skinninbundna fakturor från 1900-talets början och åldrade stadsfullmäktigeprotokoll döljer sig också ett och annat oväntat dokument. Som samlingen med dansbandskort med Lajbans, Stringers, Lasse Stefans, Candela...
- Det kom in en kille som hade samlat sedan 1970-talet och frågade om vi ville ha dem. Det är ju ett tidsdokument med lokal anknytning så vi tackade ja, förklarar Anders Rehnman.
En Feminatidning från 1960-talet ur Allers-samlingen.Bild: Rickard Dighammar
Allers gav även ut Karl-Alfred.Bild: Rickard Dighammar
Och när Allers nyligen flyttade från Helsingborg till Malmö och Köpenhamn fick Stadsarkivet frågan om de ville ta emot förlagets arkiverade tidskrifter. Nu fyller kartongerna ett helt rum, och väntar bara på att bli uppackade.
- Det här är stort för oss, det kunde vi inte tacka nej till. Det är ett tidsdokument över populärkulturen. Alla har någon gång hållit i en Allerstidning och många i Helsingborg har arbetat där, säger Sophia Hydén.
Vad avgör om ni ska ta emot en samling som någon vill överlämna?
- Det finns ingen rak linje, men man kan alltid ringa och rådgöra med oss.
Gå till toppen