Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadens tvätteri kör skarpt i maj

Ett år efter att planerna presenterades startar Landskrona sitt kommunala tvätteri. Vägen dit gick över en enorm klädprovning, elkablar i baguettetjocklek och vattenlösliga tvättpåsar.

En detaljerad planering ligger bakom tvättinrättningen. Johan Thernström visar var torktumlarna snart ska installeras.Bild: Sven-Erik Svensson
Johan Thernström chefar för kommunens städavdelning men är också ansvarig för tvättanläggningen. Nu lotsar han genom smala spiraltrappor och breda marmortrappor i det som för några år sedan var Thorns fabrik i Landskrona. Nu är det oerhört ödsligt på de flesta av de omkring 35 000 kvadratmeter som tidigare var en belysningsindustri. Delvis är det också mörkt.
– Det beror på att elektrikerna arbetar här, säger Johan Thernström.
Och de har haft en del att göra: lite oväntat visade det sig att elförsörjningen var för dålig, så sextio meter kabel, grov som en baguette, fick dras från närmaste ställverk.
Nu går åtta grova elkablar utför innerväggen till varsin rejäl strömbrytare med spak. Snart installeras stora torktumlare vid var och en av dem.
Längs fönstren ska åtta 32-kilos tvättmaskiner radas upp, och då är det kapaciteten vi talar om, inte maskinens vikt. Bredvid ska en mindre, men viktig maskin ta plats.
– I den ska smittskyddskläder tvättas. De kommer i vattenlösliga säckar som läggs in oöppnade och löses upp i tvätten, säger Johan Thernström.
Thornfabriken, Landskronas största tomrum, innehåller ironiskt nog nyinköpt takarmatur av märket Thorn.Bild: Sven-Erik Svensson
I en annan del av lokalerna fikar Patrik Malmgren. Han har tidigare jobbat på kommunens minimala tvätteri i stadshuset. Nu jobbar han med att vårda och fräscha upp kontorslokalerna, och i vår kastar han sig in i nya tvättjobbet.
– Jag ser fram emot detta. Det är alltid kul att starta något, säger han.
Om hela anläggningen körs på full kapacitet fem dagar i veckan, ska den klara 1,7 till 2 ton kläder per dag. När verksamheten drar i gång i maj jobbar man med 800 kilo per dag.
– Det ska finnas nio ombyten per anställd. En del medarbetare ska jobba i tunnare kläder, andra i denim, beroende på arbetsuppgifter, säger Johan Thernström.
Det fanns en risk för att på tok för små, för stora eller alldeles lagoma kläder skulle bli liggande, medan andra saknades. Det har man försökt undvika: en av tvättinrättningens arbetsledare har låtit 1 188 personer inom omsorgen, tillsvidareanställa och vikarier, få prova ut rätt storlek på över- och underkropp. Det har skett under hösten, när omsorgspersonalen ändå fått en dragning om tvätten.
Tanken är att en besättning på omkring fyrtio personer, inklusive chef, administratör och arbetsledare, ska sköta anläggningen. Sju av dem sköter distributionen och trettio växlar mellan att ta emot inkommande, sortera, tömma fickor, tvätta, torka, vika, sortera och paketera den utgående tvätten.
– Det här är ett tvätteri som är byggt för att skapa så många arbetstillfällen som möjligt, säger Johan Thernström allvarligt.
Landskronas arbetslöshet är högst i Skåne, ofta även i Sverige. En orsak är att många saknar högre utbildning. Därför satsar Landskrona och arbetsförmedlingen på något man kallar enkla jobb och tvätten är en del av dem. Erfarenheten därifrån kan leda till anställning på andra ställen, har den lokala arbetsförmedlingen tidigare påpekat.
Ansvarig för tvättanläggningen är Johan Thernström, till vardags också chef för kommunens städavdelning.Bild: Sven-Erik Svensson
– Det här projektet ger människor en chans att komma in på arbetsmarknaden, vilket de kanske inte hade fått annars. Därför betyder det mycket för mig som person, säger Johan Thernström.
Självklart har kommunen också ett behov att få omsorgens kläder tvättade. Kommunen har efter ett statligt beslut köpt in mellan 25 000 och 30 000 plagg som omsorgsförvaltningens personal ska använda i jobbet.
Innan tvätteriet startar driften på allvar ska personalen drillas i alla arbetsmoment i en månad.
– Inget får gå fel. Det är oerhört viktigt att leveranserna fungerar, säger Johan Thernström.
Det kommunala tvätteriet har inte fått något namn och frågan har inte varit aktuell.
850 kvadratmeter av Thornfabriken byggs om för att bli kommunens tvätteri.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen