Heidi Avellan

Heidi Avellan: Problemet är sjallagen i Iran.

Ann Linde och Shahindokht Molaverdi, kvinno- och familjeminister i Iran.Bild: Ebrahim Noroozi
Att kritisera kvinnliga svenska makthavare som bär sjal under ett besök i Iran är att plocka enkla poäng.
Visst, bilderna kan utnyttjas i propaganda. Både av dem som kritiserar regeringen och av dem som kräver den här sortens patriarkala religiösa symboler. Men politikerna följde lagen – och det är väl ändå rimligt?
Att åka till Iran med en stor handelsdelegation och börja med att bryta mot lagen vore kontraproduktivt. Alternativet till hijab är att bara skicka manliga statsråd – helt otänkbart – eller att stanna hemma. Åka eller inte? Åka till ett land som gravt kränker mänskliga rättigheter?
Det är frågan; huvudduken är bara en detalj.
Att åka nu när Iran öppnas mot världen är trots allt ett bättre alternativ, både för svenskt välstånd och för dem som vill ha reformer i Iran. Fast det kräver att politikerna också vågar påtala missförhållandena.
De kvinnliga ministrarna kritiseras i sociala medier och Liberalernas ledare Jan Björklund kallar handelsminister Ann Lindes (S) sjal "ett haveri för den feministiska utrikespolitiken".
Kritikerna visar bilder av Linde jämte bilder av Storbritanniens Theresa May barhuvad med Irans president Hassan Rouhani – i New York – och tyska försvarsministern Ursula von der Leyen som vägrade bära slöja i Saudiarabien. Rakryggat, fast där är sjal inte lag. Och Ann Linde lovar att hon under sitt besök där nästa månad ”naturligtvis inte” ska bära sjal. Utmärkt.
Felet nu var inte att de svenska makthavarna följde lagen I Iran. Felet är lagen.
Kvinnor kan välja själva. Alla påbud om hur kvinnor ska klä sig är obehagliga och illiberala. Det gäller förbudet mot att bära heltäckande baddräkt, burkini, som drog fram som en skogsbrand längs Rivieran i somras. Det gäller förbud mot slöja. Och det gäller självklart krav på hijab i Iran.
Det här är en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen