Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Militära vapen i händerna på Helsingborgs unga kriminella

Det går inte en vecka utan att polisen i Helsingborg hittar ett illegalt skjutvapen. Och på senare tid har militära automatvapen med förödande kapacitet dykt upp bland Helsingborgs kriminella grupperingar.

Mattias Lööw.Bild: Roland Bengtsson
Mattias Lööw är chef för polisens fokusgrupp, vars uppgift är att vara en nagel i ögat på Helsingborgs kriminella nätverk.
Under sina snart 18 år som polis har han på nära håll kunnat följa hur tillgången på skjutvapen i Helsingborg bara tycks bli större och större. På senare år har dessutom ett nytt fenomen blivit tämligen vanligt – militära automatvapen i händerna på unga kriminella män.
– Fram till för kanske fem år sedan blev vi förundrade när vi hittade ett militärt vapen. Men numera höjer ingen polis på ögonbrynen åt sådana fynd, särskilt inte under det senaste året, säger Mattias Lööw.
Under 2016 gjordes runt 100 vapenbeslag i Helsingborg. Här ingår visserligen även pepparspray och en och annan elpistol men huvuddelen av beslagen utgörs av handeldvapen. Vanligast är pistoler av märkena Zastava och Glock men på senare tid har polisen också hittat militära automatvapen som Kalasjnikov (AK 47).
– Det är naturligtvis en mycket oroväckande utveckling. En automatkarbin är med sin eldhastighet ett extremt farligt vapen. En helmantlad kula från en AK 47 går igenom det mesta, säger Mattias Lööw.
I slutet av förra året hittade polisen en Kalasjnikov och en Glockpistol i en ung mans bostad på Drottninghög. Han och två tungt kriminellt belastade män i 30-årsåldern satt häktade i en dryg månad. Alla är numera på fri fot men fortfarande misstänkta för grovt vapenbrott.
Den typiske innehavaren av ett illegalt vapen i Helsingborg är annars en man i 20-årsåldern som ingår i vad polisen kallar för ett lokalt kriminellt nätverk. De unga männen bär vapen endast undantagsvis – samtidigt ser de ofta till ha ett skarpladdat vapen inom räckhåll.
Nyligen dömdes en 22-årig man som just blivit pappa till två års fängelse sedan polisen hittat en automatkarbin, en pistol av märket Luger och en ansenlig mängd ammunition i hans bostad i centrala Helsingborg. Mannen hävdade att han förvarade vapnen åt en vän. Polisen har hört förklaringen förr men utesluter inte att 22-åringen faktiskt talar sanning.
Den här automatkarbinen med ammunition hittades hemma hos en 22-årig helsingborgare.
– Vapnen har blivit mer lättillgängliga. I stället för att åka hem och hämta en pistol har många placerat vapen hemma hos en ostraffad bekant, en strategiskt parkerad bil eller någon annanstans på sitt brottsterritorium, säger Mattias Lööw.
I dagarna ställs en annan ung man inför rätta för grovt vapenbrott. I hans bostad på Dalhem hittade polisen en pistol av märket Zastava med tillhörande ammunition. Vapnet låg i samma väska som ett parti narkotika. Den 20-årige mannen har även figurerat i en utredning där polisen beslagtagit ett automatgevär och en mängd andra vapen och ammunition. Varken vapnen eller ammunitionen har dock gått gått att knyta till 20-åringen.
Den här pistolen med tillhörande ammunition hittades hemma hos en 20-årig man i Helsingborg.
Polisen räknar med att det finns ett antal vapengömmor i centrala Helsingborg.
– I krogmiljön hittar vi sällan eller aldrig vapen. Däremot händer det att folk i skottsäkra västar syns i krogvimlet, säger Mattias Lööw.
Många av de beslagtagna skjutvapnen kommer från, som Mattias Lööw uttrycker det, "en till synes aldrig sinande vapenström från Balkan".
Lättillgängliga vapen i kombination med sänkt mental tröskel för att använda ett vapen innebär att det är en tidsfråga när nästa skjutning ska inträffa.
– De unga männen i de kriminella nätverken känner sig hotade och bär inte sällan skyddsvästar. Alla vet att det idag krävs betydligt mindre än för 5-10 år sedan för att lösa konflikter med dödligt våld, säger Mattias Lööw.
Vid de mord och mordförsök med skjutvapen som inträffat i Helsingborg på senare år ser polisen narkotikaaffärer som gått snett som ett tänkbart motiv. Men även banala motiv som att någon förolämpat någon annan förekommer.
– Ibland kan det handla om att ett maktvakuum uppstått. Då finns det alltid någon som är beredd att kliva in och visa sig, säger Mattias Lööw.
Förra året sköts en man till döds i Helsingborg. Antalet mordförsök med skjutvapen var desto fler. Det senaste skottdramat utspelade sig i fredags kväll vid Väla centrum. Mattias Lööw ser inget slut på våldsvågen, snarare tvärtom.
– Killar i de kriminella nätverken benämner sig som bröder så det finns absolut en oro och en risk för hämndaktioner. Vi inom polisen måste vara vakna för det. Den enda trösten är möjligen att tredje man hittills inte har drabbats, säger han.
Gå till toppen