Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skjutningar i Malmö 2017

Ygeman uppmanar Malmöborna att ta sitt ansvar mot brottsligheten

Varje medborgare måste ta sitt ansvar för att stoppa den grova brottsligheten. Det är inrikesminister Anders Ygemans budskap i Malmö.
– Går man och klipper sig för femtio kronor eller drar man en lina kokain på helgen så göder man brottsligheten.

Mordvågen i Malmö fick kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh att bjuda in inrikesminister Anders Ygeman till "Samling för ett tryggare Malmö".
På en pressträff efter mötet – där bland andra polischefen Stefan Sintéus och chefsåklagare Ola Sjöstrand redogjorde för kampen mot gängkriminaliteten – berättade Ygeman att regeringen redan skärpt ett trettiotal lagar och att mer är på gång.
– Jag tar situationen i Malmö på stort allvar, sade Ygeman.
För att underlätta för polisen att få bukt med gängkriminalitet tänker regeringen lägga fram ny lagstiftning om jourdomstolar och så kallad hemlig dataavläsning så att polisen får möjlighet att följa misstänkta brottslingar när de kommunicerar krypterat på exempelvis Viber och Skype.
Ygeman och Katrin Stjernfeldt Jammeh är överens om att samhället måste bli bättre på att samla alla nivåer mot grova brottslingar och gängkriminella.
– Vi måste samla hela samhällets resurser. Polisen, Skatteverket, Kronofogden, men också kommunerna, sade Ygeman.
Men inrikesministern pekade också på att varje samhällsmedborgare – inte minst i en tungt brottsbelastad stad som Malmö – har ett ansvar för att i vardagen inte understödja brottsliga strukturer.
– Alla medborgare har ett stort ansvar att inte göda brottsligheten. Om du klipper håret för femtio kronor eller drar en lina kokain på helgen så blir du en del av den brottsliga verksamheten, sade Ygeman.
Läs också Läs vår granskning ”Svarta Malmö” från 2011
På mötet i Studio Meetingpoint framförde Katrin Stjernfeldt Jammeh åter krav på fler poliser till Malmö – och en polishögskola till staden.
– Det vore bra för att få fler poliser med lokal förankring.
Anders Ygeman lovade inget på den punkten, men avskrev inte heller tanken.
Gå till toppen