Världen

Blir Trump "bästa vän" till Israel?

En fredsstrategi för Mellanöstern – eller ett ensidigt stöd till Israel som riskerar att utlösa en ny våldsvåg. Många väntar med spänning på vad Donald Trump har för planer för Mellanöstern. På onsdag tar han emot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset.

På onsdag träffar Israels premiärminister Benjamin Netanyahu USA:s president Donald Trump. Senast de träffades var under pågående valrörelse, i september. Arkivbild.Bild: Kobi Gideon/AP/TT
– Trump har ju fått för sig att han ska lösa Israel-Palestina-konflikten. Han håller just nu på att bygga en strategi om hur det ska ske, och det är inte säkert att den kommer bli så dum, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.
Enligt Brenner består strategin i att jobba indirekt genom allierade sunnimuslimska arabstater – Saudiarabien, Egypten, Jordanien och Förenade arabemiraten – och få dem att samtala och utöva påtryckningar på både Israel och palestinierna. Vilket samtidigt skulle minska Irans inflytande i regionen, något som både Trump och Netanyahu har högt på sin agenda.
– De har ett antal ömsesidiga intressen, som Trump skulle kunna sy ihop till en bra strategi. Bland annat har Netanyahu ett behov i det inrikespolitiska spelet av att Trump håller emot när det gäller bosättningar och ambassadflytt, för att han ska kunna hålla ultranationalisterna i sin egen regering i schack.
Trump lovade under valrörelsen att bli den "bästa vän" Israel någonsin haft i Vita huset och att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Hans valseger har även fått ultranationalister i Benjamin Netanyahus högerregering att kräva att Israel ska annektera stora delar av Västbanken och skrota planerna på en tvåstatslösning.
Sedan Trumps tillträde har Israel också presenterat planer på 6 000 nya bosättarhem på ockuperad mark och klubbat en kontroversiell lag som legaliserar israeliska bosättningar byggda på palestiniers privatägda mark.
Men det finns tecken på att den nya amerikanska regeringen är på väg att svänga. Efter den senaste tidens bosättningsboom har Vita huset varnat att en utbyggnad kan försvåra för en fredsöverenskommelse.
– Det finns ett begränsat utrymme kvar. Varje gång du tar land till bosättningar, så återstår mindre mark, sade Trump nyligen i en intervju med tidningen Israel Hayom.
Och enligt nyhetsbyrån Reuters källor har Vita huset tills vidare skrinlagt planerna på en ambassadflytt, efter samtal med allierade i Mellanöstern.
Mellanösternexperten Daniel Levy är mycket kritisk till Israels agerande och är orolig för att det kan leda till en ny våldsvåg i regionen.
– Det kan vara tyvärr vara så – även om vi måste göra allt för att förhindra det – att blodutgjutelse är det enda som kan få den här konflikten att röra sig framåt, säger Daniel Levy, som är chef för den amerikanska tankesmedjan US/Middle East Project, när han nyligen var i Sverige.
TT: Hur värderar du den risken?
– Jag tror att den risken ökar – ju större provokationerna blir, ju större känslan av hopplöshet och förtvivlan blir bland framförallt unga palestinier och ju längre tiden går från de senaste våldsamheterna, säger Daniel Levy.
Netanyahu tillbringar hela tisdagen i Washington, främst i möten med Israels ambassadör Ron Dermer och andra höga rådgivare, enligt Reuters. Under kvällen ska han även träffa utrikesminister Rex Tillerson.

Fakta: Bosättningar på ockuperad mark

Omkring 630 000 israeliska bosättare lever i dag på Västbanken och i östra Jerusalem, områden som ockuperas av Israel, enligt beräkningar som nyhetsbyrån AFP har gjort.
Enligt folkrätten är de israeliska bosättningarna olagliga och ett hinder för fredsansträngningarna, eftersom de finns på mark som palestinierna ser som en del av en framtida palestinsk stat.
I en resolution i december krävde FN:s säkerhetsråd att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark. Resolutionen gick igenom när USA valde att inte lägga sitt veto, vilket Donald Trump (som då ännu inte tillträtt som president) kritiserade hårt.
Sverige välkomnade beslutet, som man anser bekräftar EU:s och Sveriges syn på Israels bosättningar på ockuperade områden.
Gå till toppen