Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter vårdcentralens flytt från Stattena – vad händer nu med lokalerna?

Vårdcentralen har flyttat ut och i framtiden kanske det kan bli bostäder på tomten. Men för tillfället har Helsingborgshem inga nya planer för den gamla vårdcentralen på Stattena.

Vårdcentralen har flyttat från Stattena, men delar av byggnaden på OD Krooks gata används fortfarande för sjukvård.Bild: Rickard Dighammar
I december förra året slogs Stattena och Tågaborgs vårdcentraler samman och flyttade in i ett nybyggt hus på Tågagatan, under namnet Landborgen.
Kvar blev den stora fastigheten vid OD Krooks gata på Stattena där vårdcentral och Apotek förut har legat.
Det är Helsingborgshem som äger fastigheten. Till stora delar har den varit uthyrd till Region Skåne, som fortfarande huserar i delar av huset.
- Vuxenpsykiatrimottagningen LARO kommer att vara kvar på Stattena tills de kan flytta in i nya lokaler på sjukhusområdet, runt 2019-2020, berättar Johan Nordh som är fastighetskoordinator på Skånevård Sund.
Även sjukgymnastiken finns kvar en tid till.
- Den gamla vårdcentralen på Tågaborg ska renoveras så att sjukgymnastiken kan flytta dit. Vi håller på att titta på det och målet är att flytten ska ske under första halvåret i år.
Delar av hjärtmottagningen huserar också tillfälligt i lokalerna på Stattena. Region Skåne har själv tagit över en stor del av de cirka 3 500 hjärtpatienter som tidigare gick till Capio. Det ska bli en ny mottagning på Drottninggatan, men den har blivit försenad.
- Den ska också bli klar nu under det första halvåret 2017. Under tiden finns mottagningen tillfälligt på Stattena.
Johan Nordh berättar att de även funderar på om den tidigare vårdcentralen på Stattena kan användas som evakueringslokaler medan den stora om- och tillbyggnaden av Helsingborgs lasarett pågår. Men där är inget bestämt ännu.
Den gamla vårdcentralen vid OD Krooks gata byggdes 1979-1980. Även Helsingborgshem använder en del av lokalerna till sina team som jobbar i bostadsområdena runtomkring.
Några andra planer för byggnaden finns inte i dag enligt Helsingborgshems vd Jonas Hansson.
- Någon plan att ställa om till bostäder driver vi inte just nu, men läget är intressant för framtiden, förklarar han.
Gå till toppen