Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna i Ängelholm sol-och-vårad på en miljon kronor

Den nypensionerade och frånskilda kvinnan trodde att hon hjälpte en amerikansk arméofficer att få med sig stora summor ut från ett arabiskt land. Men när kvinnan genomskådade bluffen hade hon redan fört över en miljon kronor.

I samband med Alla hjärtans dag kan det vara värt att påminna om att alla ömhetbetygelser inte är äkta.
– Det är inte alltid kärlek de är ute efter. Ofta är det pengar, intygar Eva-Lotta Hermansson Truedsson, informationsansvarig på polisen i nordvsätra Skåne.
Det har inte minst en kvinna från Ängelholmstrakten nyligen fått uppleva. Och det blev en dyrköpt erfarenhet.
Kvinnan, som är i 60-årsåldern, hade nyligen gått i pension när hon fick en vänförfrågan via Facebook från en man som utgav sig för att vara en amerikansk arméofficer som blivit änkling.
Eftersom kvinnan är frånskild och barnen utflugna tyckte hon det skulle vara trevligt med en ny bekantskap.
Kvinnan tackade därför ja till vänförfrågan och de båda började chatta och skypa. Hon tyckte mannen verkade trevlig och deras vänskap fördjupades.
Allt var frid och fröjd, förutom en sak: Amerikanen uppgav att han var delägare i flera oljekällor i ett arabiskt land och hade nu hamnat i konflikt med de övriga ägarna. Mannen beskrev sina problem detaljerat och trovärdigt, enligt kvinnan.
För att lösa konflikten och kunna sälja sin andel av oljekällorna behövde han advokathjälp, något han inte hade disponibla medel till. Då bestämde sig kvinnan för att föra över en större summa till mannen, så var den saken ur världen.
Men då uppstod nästa problem: Amerikanen behövde pengar för att kunna ta sig ur landet. Kvinna ställde åter upp med ett frikostigt bidrag.
De båda hade nu känt varandra via sociala medier några månader och kom överens om att träffas även i verkligheten.
Men de planerna fick ställas in i sista stund, eftersom amerikanen berättade att han blivit påkörd i London och därför behövde pengar till läkarvård.
För att ha råd med alla betalningarna tvingades den nyligen pensionerade kvinnan återgå till arbetslivet och jobba extra.
Under tiden gör kvinnan viss research på mannen och hans påståenden.
Men inte förrän hon fört över cirka en miljon kronor till honom inser hon att hon blivit sol-och-vårad: Han är troligtvis varken amerikan eller arméofficer och han varken har eller har haft oljekällor i ett arabiskt land.
Kvinnan har nu polisanmält det inträffade som bedrägeri.
På polisen känner man väl till tillvägagångssättet, som beskrivs som de nya Nigeriabreven.
Ofta är det personer som påstår sig vara amerikanska arméofficerare, inte sällan änklingar, som skickar vänförfrågningar via Facebook till kvinnor över 50 år. Efter en inledande och förtroendeskapande fas behöver de pengar till olika ändamål.
– Jag själv har nog fått ett 20-tal sådana vänförfrågningar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.
– Jag har en väninna, som precis blivit änka, som tyckte det verkade spännande och tackade ja. Men hon insåg bluffen när han skickade en bild på sig själv när han stod på ett lastbilsflak med foten på en hög med guldtackor, fortsätter hon.
Polisen i nordvästra Skåne får varje år in en handfull liknande anmälningar om bedrägeri, enligt Enligt Eva-Lotta Hermansson Truedsson.
– Men de flesta anmäler nog inte, eftersom det kan vara pinsamt att ha blivit lurad, säger hon.
Gå till toppen