Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Malmö behöver poliser, Ygeman – inte bara pekpinnar.”

Våldet blossar upp i Malmö – och inrikesminister Anders Ygeman kommer hit och skyller ifrån sig. Det är alltid någon annans fel. Om det inte är flyktingströmmarnas fel så är det Malmöbornas val av frisör, skriver centerpartisterna Niels Paarup-Petersen och Johan Hedin.

Anders Ygeman under sitt besök i Malmö.Bild: Björn Lindgren/TT
Våldet i Malmö har skördat offer vecka efter vecka. Många Malmöbor känner sig otrygga och är oroliga, inte minst för utvecklingen framåt. Kommer det snart att bli bättre eller har vi bara sett början?
I det spända läget kom inrikesminister Anders Ygeman (S) på måndagen äntligen till Malmö för att diskutera våldet med polisen och Malmös politiska styre.
Vi är många som hade sett fram emot och förväntat oss att Anders Ygeman skulle komma med konkreta lösningar och gärna fler poliser. Men så blev det inte. Istället var Ygemans budskap att Malmöborna skulle betala mer för att klippa sig. Det är ett av de mest absurda utspelen vi hört.
En människa mördas öppet på Möllan. Polisen är oerhört hårt ansatt och har inte folk att patrullera gatorna. Men när Ygeman kommer till Malmö kommer han inte med fler poliser. Istället kommer han med pekpinnar till Malmöborna. Det duger inte som ansvarig minister. Det är inte frisörerna som utgör den hårda kärnan av den organiserade brottsligheten i Malmö.
Våldet i Malmö blossade upp samtidigt som regeringen tog bort många av Malmös poliser från gatan och placerade dem vid Bron för att titta på pendlarnas pass. Malmös ledande politiker samt polisen själv har länge efterfrågat resursförstärkningar. Men inget har hänt. Det finns fortfarande ingen plan om permanenta resursförstärkningar av polisen.
Men Ygeman vill inte se kopplingen mellan det förödande våldet i Malmö och regeringens handlingar. Istället är det enligt inrikesministern upp till Malmöborna att ta itu med våldet.
Vi är helt överens om att vi alla har ett ansvar. Man kan inte vara orolig för våldet ena dagen och vara lite hipsterkriminell och göda den svarta ekonomin andra dagen. Alla vet vi att det är gängen och kriminella individer som tjänar på drogförsäljningen.
Men Ygeman är ansvarig minister för en myndighet som inte ens har kunnat avsätta resurser till att utreda mord ordentligt i Malmö. Att då lämna ifrån sig sitt ansvar och bara lägga över det på Malmöborna är helt orimligt.
Anders Ygeman visar motsatsen till ledarskap. Det är alltid någon annans fel. Den förra regeringen, omorganisationen, flyktingströmmarna eller numera att Malmöbor har fel frisör. Att se över sin egen organisation borde ha varit första steget för en politiker som vill visa ledarskap.
Ygeman hade också gärna fått arbeta inom sitt eget parti mot grundstrukturen i samhället med en stängd arbetsmarknad eller påtala för sina partikollegor i Malmö att man misslyckats med att skapa förutsättningar för jobb för en stor del av sin befolkning. Men inget av detta hände på måndagens möte. Det hände faktiskt ingenting.
Malmöborna måste kunna förvänta sig mer av landets ledande politiker när skjutningarna har blivit vardag. Vi betalar alla skatt för att staten ska bekämpa brott och säkra vår trygghet. Ganska mycket skatt dessutom.
Vad Anders Ygeman borde göra är att ta sitt ansvar för situationen och se till att hans egen regering säkrar de resurser som behövs för att brott ska kunna utredas och den oroande utvecklingen i Malmö brytas.
Från Centerpartiet har vi lagt en rad förslag för att ge polisen mer resurser, fler poliser på gatan och skarpare lagstiftning kring våldsbrott. Vi har också föreslagit att Malmö stad anställer ordningsvakter som kan frigöra poliser från enkla uppgifter.
Vi är redo att ta politiskt ansvar och vi är övertygade om att Malmöborna är redo att ta ett större ansvar för sin stad. Men de bör också kunna förvänta sig att regeringen tar sin del av ansvaret. Tyvärr visar Anders Ygemans besök i Malmö att de förväntningarna inte ser ut att bli uppfyllda.

Niels Paarup-Petersen

Johan Hedin

Niels Paarup-Petersen är gruppledare för Centerpartiet i Malmö. Johan Hedin är rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Läs alla artiklar om: Regeringens plan för Malmö
Gå till toppen