Signerat

Tobias Lindberg: Grönt är lönt. Även för Trumps USA.

Donald Trump vill inte höra talas om utsläppsbegränsningar.Bild: Evan Vucci
Under onsdagens röstning om handel med utsläppsrätter vilar en skugga över EU-parlamentet – siluetten av en man med stor kalufs och ännu större ego. Den nye amerikanske presidenten Donald Trump hann knappt tillträda förrän han markerade sitt ointresse av att stoppa klimatförändringar.
Utan draghjälp från världens starkaste ekonomi blir det förstås mycket svårare att nå målen från klimatavtalet i Paris. Därmed inte sagt att det skulle vara omöjligt. För det handlar inte bara om politiska krafter, utan i allt högre grad även om ekonomiska. Inte minst inom näringslivet tänker fler och fler på klimatet eftersom de inte längre har råd att låta bli.
En ny undersökning från Grantham Institute vid Imperial College London visar på stora ekonomiska risker för alla som har intressen i fossil teknik. Särskilt prekärt är läget för energi- och fordonsindustrin. Med snabbt fallande priser på solpaneler och elbilar kan den globala efterfrågan på kol och olja börja minska redan 2020 och vika rejält efter 2030. På något längre sikt spås en snarlik trend för gas.
Aktörerna i den fossila sektorn har genomgående underskattat konkurrensen från förnybara källor. Omvandlingstrycket har ökat väsentligt på senare år och utvecklingen går nu i rasande fart. Biltillverkare tror att kostnaderna för elbilsbatterier kan halveras på bara några år. Det finns rent av utsikter till att elbilar kan bli billigare än bensin- och dieselbilar.
Samtidigt storsatsar Kina – som redan är världens största producent av solenergi – på förnybara källor. Och i takt med att anläggningarna byggs ut blir tekniken bättre och billigare. Priset på solpaneler har sjunkit med 85 procent på sju år och branschen ser ut att ha en blomstrande framtid.
Det är således inte bara till följd av klimatomsorg eller smoghöljda städer som Kina har börjat intressera sig för att minska utsläpp. Regimen i Peking ser den gröna teknikens ekonomiska potential och vill försäkra sig om framtida marknadsandelar.
Kontrasten till USA är lika tydlig som beklaglig.
Donald Trump håller envist fast vid bilden av kol och olja som det bästa för landets ekonomi. Under sina veckor som president har han bland annat tystat miljömyndigheter, tagit bort information om klimatförändringar från Vita husets hemsida och godkänt en omstridd dragning av en ny oljeledning.
Möjligen gynnar linjen ekonomin på väldigt kort sikt, men risken är sedan stor för ett bakslag. Fossila bränslen spås förlora 10 procent av marknaden på tio år. En motsvarande nedgång fick den amerikanska kolgruveindustrin att kollapsa, påpekar Grantham Institute.
När EU-parlamentarikerna beslutar om utsläppsbegränsningar kan de åtminstone glädjas åt att ha marknadstrenderna med sig.
Företag och investerare världen över kommer att fortsätta att satsa alltmer på grön teknik. Även i USA. Men Washington tar en stor risk genom att bromsa istället för att stimulera utvecklingen.
Största förlusten med Trumps politik kanske inte drabbar klimatet, utan snarare den amerikanska ekonomin.
Det här en opinionstext från tidningens ledarredaktion. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen