Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Ygeman pekar ut de Malmöbor som redan lever i marginalen.”

Anders Ygeman ställer Malmöbo mot Malmöbo, han skuldbelägger och pekar ut hårt arbetande malmöiter. Det skriver Katerin Mendez, som undrar om ministern inte vet om att Malmö stad köpt upp färdtjänst av ett taxibolag som kör för 59 kronor.

Anders Ygeman (S) träffade Malmös starka kvinna Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Bild: Björn Lindgren/TT
Det är skarpt läge i Malmö och då är det allvarligt när en minister går ut och vädjar till konsumentmakt med en retorik som stärker bilden av vilka av oss som är de kriminella.
I en tid då rasism och främlingsfientlighet frodas borde inrikesminister Anders Ygeman (S) tänka på vilka konsekvenser hans påståenden kan tänkas få. Att hänga ut vissa näringsidkare som myglare vars verksamheter understödjer Malmös kriminella liv och samtidigt hänvisa till klippning för 50 kronor och taxi för 59 kronor pekar ut de Malmöbor som redan lever i marginalen och utsätts för både strukturell rasism och vardagsrasism.
Att sedan på allvar uppmana alla dem av oss i Malmö som köper deras tjänster att upphöra med detta är att ställa Malmöbo mot Malmöbo och skapa större spänningar än de som redan råder idag.
Dessutom undrar en om Ygeman överhuvudtaget är medveten om att hans politikerkollegor och partikamrater i Malmö köpt upp färdtjänst av ett taxibolag som kör för femtionio kronor? Ett faktum som enligt Ygemans retorik och logik faktiskt innebär att Malmö stad är med och finansierar kriminella ligor.
Nej, Ygeman – det här håller inte.
I en stad där förd politik lett till att ens ursprung ökar riskerna för att gå en våldsam framtid till mötes, i en stad där det är barnen till dem av oss du hänger ut som kriminella som dör på våra gator, i en stad där politiken svikit dem av oss som kämpar för att ge våra barn en trygg tillvaro är det problematiskt att du som minister skuldbelägger och hänger ut hårt arbetande malmöiter.
Malmö har antagit Malmökommissionens slutrapport. Bland åtgärderna som presenteras där ingår att låta bli att använda stigmatiserande metoder, det vill säga metoder som stämplar vissa av oss och gör oss till problembärare.
Feministiskt initiativ Malmö verkar för att detta ska bli verklighet i våra politiska beslut. Ygemans utspel, som till stor del är grundat på den bild våra kommunpolitiker målat upp av Malmö, då han aldrig tog sig tid att träffa dem av oss han pratar om, visar att detta inte är fallet idag.
Sedan länge vet vi politiker i Malmö stad att de av oss som idag står längst bort från ordinarie arbetsmarknad är unga män i åldrarna 18–24 år med utländsk bakgrund. Samma grupp som idag är måltavlor för det kriminella våldet.
Till skillnad från våra politikerkollegor ser vi att sociala satsningar, ökade resurser till våra skolor och satsningar på en ickediskriminerande arbetsmarknad ökar möjligheterna för att på sikt utplåna de sociala klyftor som idag kännetecknar Malmö - snarare än fler poliser på våra gator.

Katerin Mendez

Katerin Mendez är socialpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ och kommunpolitiker för Fi Malmö.
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Läs alla artiklar om: Regeringens plan för Malmö
Gå till toppen