Helsingborg

FN-delegater intog Rådhuset för tionde gången

2006 arrangerade Campeon frigymnasium rollspel för första gången. 2008 togs steget från Folkets hus till Rådhuset. Nu fortsätter arrangemanget kring FN-rollspelet att växa.

Tomás Cid Sänneskog som är en av FN-delegaterna i onsdagens rollspel ser det hela som en lärorik erfarenhet.
– Om man är intresserad av politik och går på en skola som fokuserar mycket på politik är detta ett perfekt tillfälle få en inblick i den politiska agendan. Man får synviklar från hela världen, säger han.
Tomás Cid Sänneskog är nöjd med vad FN-rollspelet har gett honom.Bild: Rickard Dighammar
Nytt för i år var att det fanns en mediagrupp som följde och dokumenterade delegaternas arbete under dagen.
– Vi liverapporterar och lägger ut bilder och videos på Instagram och Facebook så att det ska gå att se i efterhand, säger Ebba Svensson i mediagruppen.
– Och sen är tanken att vi ska göra en film som vi kan visa upp på gymnasiemässor också. Rollspelet är något som är lite unikt för Campeon, tillägger Mimmi Franke.
Ida Broman och Ebba Svensson är två av representanterna i mediegruppen som bevakar FN-delegaternas sammanträde. "Vi sköter Facebookgruppen där presidiet lägger ut information och så har vi en hemsida", säger Ebba Svensson.Bild: Rickard Dighammar
Hon gör tillsammans med Ebba Svensson och Ida Broman dokumentationen som en del av sitt gymnasiearbete. På samma sätt har treorna som sitter i presidiet det uppdraget som en del av sitt gymnasiearbete. Men majoriteten av delegaterna som på onsdagen intagit fullmäktigesalen går första året på gymnasiet.
– Och så är några tvåor och treor med för att "spicea upp" det lite, berättar Ida Broman.
En av treorna som står ut genom sin klädsel är Fabian Sjökvist.
Fabian Sjökvist deltar i rollspelet av eget intresse. "Jag ser det som en rolig grej. Men jag ångrar lite att jag inte gjorde det som mitt gymnasiearbete för då hade jag inte behövt skriva så mycket", säger han.Bild: Rickard Dighammar
– Jag representerar Vatikanstaten så jag är mest här som observatör. Jag har ingen rösträtt, säger han och medger att det var mer nervöst när han deltog i rollspelet för två år sedan.
– Nu har man lite mer erfarenhet. Man kan stå upp bättre och bjuda mer på sig själv.
Under dagen har två olika utskott behandlat tre frågor vardera. Och det som stod på dagordningen när FN:s generalförsamling sammanträdde på eftermiddagen var Israel/Palestina, terrorism, massförstörelsevapen, hbtq-frågor, flyktingkatastrofen och kvinnlig könsstympning.
Tomás Cid Sänneskog hjälper Maja Nikolic att finslipa de sista detaljerna i den resolution som hon alldeles strax ska presentera i talarstolen.Bild: Rickard Dighammar
Tomás Cid Sänneskog ägnar de sista minuter innan alla, efter uppmaning av presidiet, ska ha intagit sina platser åt att hjälpa Maja Nikolic att förbereda sig. Hon ska snart lägga fram en resolution från Israel.
– Jag ger henne tips utifrån mina personliga erfarenheter, men tipsen går inte riktigt i linje med vad mitt land står för, säger Tomás Cid Sänneskog som representerar Uganda.
Han menar att rollspelsövningen, utöver inblicken i den politiska agendan, också bidrar till personlig utveckling.
– Man lär sig att stå framför många människor och prata, säger han.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen