Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Svenska med baby skapar gränslösa möten

De sjunger Imse vimse på svenska, sen på norska - men hur låter det på dari? Föräldrar och bebisar med olika ursprung och bakgrund har fått en ny träffpunkt.

Sånger och ramsor funkar bra för både bebisar och mammor som vill träna upp sin svenska. Evie Soli i mitten leder träffarna. Tv Maryam Mohammed, th Zarah Ahlberg.Bild: Niklas Gustavsson
Svenska med baby är en riksomfattande ideell organisation som skapar mötesplatser mellan nya och etablerade i Sverige. På tisdagen var det premiär i Ängelholm. I Familjens hus vid Nya torg leder norska Evie Soli möten under våren varje tisdag klockan 13-14.30 som kanske kan leda till umgänge och nya vänner.
– Jag är själv ny i Ängelholm och känner inte många här, säger hon och håller ett öga på ettårige Frej som tultar omkring tillsammans med jämnårige Sepehr Mohammad.
Maryam Mohammad från Afghanistan hann med tio månaders svenskundervisning på SFI innan hon blev mammaledig, och nu griper hon alla tillfällen som ges för att öva in det nya språket.
– Min man jobbar på dagarna och jag är hemma med barnen tills vi har fått dagisplats. Men det är svårt att öva på svenskan ensam och jag känner inte mycket folk i Ängelholm, säger hon och antyder att dagarna lätt blir långa.
Mayam Mohammed kan öva upp sin svenska under mammaledigheten och 4-åriga dottern Nooran får möjlighet att leka mer fler än lillebror Sepher, 1 år.Bild: Niklas Gustavsson
Zarah Ahlberg deltar i gruppen med sin 9-månaders Céline.
– Jag är nyinflyttad och hoppas få lite umgänge på fritiden. Förhoppningsvis kan jag med min svenska bidra till språkträningen, säger hon.
Svenska med baby riktar sig till alla föräldralediga med barn upp till två år. Det är gratis att delta och man behöver inte anmäla sig i förväg. Innehållet i träffarna bestämmer deltagarna själva. Lek och sång tillsammans med barnen, aktiviteter och utflykter finns på förslag. Men det är det vuxna samtalet som är poängen med träffarna, utbyta erfarenheter med andra föräldrar om barnmat och nattning - på svenska.
– Man lär sig mer genom att prata, och det är bra för barnen att vara här och leka med andra, säger Maryam Mohammed och hoppas att fler föräldrar som är nya i Sverige och Ängelholm vågar ta steget.
Svenska Zarah Ahlberg med lilla Céline hoppas få nya vänner på träffarna och vill gärna hjälpa till med språkträningen.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen