Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Helsingborg har Nordens farligaste vindkraftverk för rovfåglar

Flera rovfåglar har dödats av vindkraftverken i Rögle och Västraby. Nu stoppas uppfödningen av gräsänder i området omedelbart. Fler åtgärder ska få de stora fåglarna att inte komma dit.

Rovfåglarna trivs på fälten vid Västraby, trots vindmöllornas farliga rotorblad som kan träffa fåglarna. Här finns dock både bra boplatser och gott om föda.Bild: Sven-Erik Svensson
Minst elva rovfåglar har hittills dött när de träffats av vindkraftverkens rotorblad under det år som verken har funnits.
Tre havsörnar, fyra ormvråkar, två röda glador, en tornfalk och en pilgrimsfalk föll offer för något av de 13 vindkraftverken i Rögle och Västraby i norra Helsingborg.
– Vi har inte hittat så här mycket rovfåglar på någon annan plats i Skåne, sa Staffan Åkeby, ordförande i Skånes ornitologiska förening i HD tidigare i år.
Men det är värre än så.
Dödsfallen är fler än vid någon annan vindkraftpark i Norden, framgår i en ny rapport.
– Vi anlitade väldigt kunniga ornitologer som sammanfattade situationen. Nu kan man inte med absolut säkerhet veta om det finns större dödlighet någon annanstans i Norden, inventeringar görs inte över allt. Men oavsett det är jag bekymrad, säger Pavel Sensky på Vardar Vind och Västraby gård energi.
Den här havsörnen hittades vid vindkraftverket i Västraby i slutet av oktober.Bild: Kenneth Bengtsson
Företaget har nu kommit in med förslag till miljökontoret. Åtgärder som ska få örnar, vråkar, falkar och glador att inte ska lockas till området.
Det blir omedelbart stopp för den uppfödning av gräsänder som sker i området. Änderna föds upp för jakt.
– Uppfödningen betraktas som en bov i sammanhanget. Så den stoppas på studs. Det har vi samrått med markägaren, säger Pavel Sensky.
Dessutom ska stubbåkrar i området plöjas upp. Möss, andra smågnagare och småfåglar lockas till stubbåkrar och blir i sin tur attraktiva munsbitar för rovfåglarna.
– Uppfödningen av gräsänder och stubbåkrarna är de två viktigaste åtgärderna, säger Pavel Sensky.
Men räcker det?
– Vi ska göra en fortsatt inventering under detta och nästa år. Vi anlitar oberoende personer till det. Utifrån resultaten hoppas vi komma fram till vad det stora problemet är och under vilka förhållanden det sker. Förhoppningsvis får vi en bra rapport som hjälper oss, men även andra, kring rovfågelproblematiken och vindkraftverk.
Vindkraften ligger i ett stråk som brukar kallas för örnarundan av ornitologer.
Är det så lämpligt att ha vindkraftverk där över huvud taget?
– Tillstånden gavs före vår tid när det var helt andra ägare. Jag varken kan eller vill kommentera det, säger Pavel Sensky.
Läs också Havsörn fångades i fågelskådarnas kikare
Miljöförvaltningen välkomnar företagets åtgärder.
– Vi är positiva till det och ser att företaget tar detta på allvar. Och att det som kan göras också görs så snart som möjligt, säger Lena Åkesson, avdelningschef på miljö- och hälsoskyddsavdelningen.
I rapporten som nyligen landade på miljöförvaltningens bord finns även förslag på olika tekniska lösningar.
– De kräver mer, kostar mer och resultaten kan vara osäkera. Där har vi inte tagit ställning än, utan behöver analysera mer vad de kan innebära, säger Lena Åkesson.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen