Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tre vitt skilda utställningar på museet

En textilkonstnär som broderar sina dagboksanteckningar och två läkare som samarbetar i ord och bild kring döden och livet. Plus en utställning med gamla bilder från vinteridrotter i bygden. Spännvidden är stor när Höganäs museum på lördag öppnar året med tre utställningar.

Hans Huldt, Helsingborg, fyller en sal med egna stora målningar i akryl på masonit där döden är intensivt närvarande, många av dem med bibelcitat. Han är intensivvårdsläkare som målat i årtionden med just döden och den stora sorg som drabbar anhöriga i fokus. Respiratorn, som kom 1968, gjorde att många patienter överlevde men frågor om liv och död ställdes också på sin spets.
Hans Huldt framför en av sina målningar. Motivet är den egna släkten, de levande färgrika och de döda.Bild: Rickard Dighammar
– Det blev ett etiskt problem som kom att prägla mig och många målningar är ett koncentrat av det som skedde.
Elsa Lena Ryding, Råå, är också läkare, skriver dikter och har jobbat i många år på bland annat Kvinnokliniken i Helsingborg. Deras samarbete i lyrik och bild visas nu också på Höganäs museum.
Elsa Lena Ryding och Hans Huldt har skapat gemensamt i ord och bild.Bild: Rickard Dighammar
– Det vi visar här är både vackert och sorgligt, säger hon.
Textilkonstnären Kiwa Saito broderar sina dagböcker. "Det har blivit en vardagsrutin. Som att borsta tänderna", säger hon.Bild: Rickard Dighammar
Betydligt lekfullare är Kiwa Saito, Höganäs, i sin textilkonst som kräver både tid och tålamod. I små askar eller inom glas och ram visar hon miniatyrlandskap med pyttesmå stygn, en bonde på fältet, mötet mellan två båtar...
Här finns också några av hennes långa broderade dagböcker med anteckningar hon broderat dag efter dag i sju år.
– Mitt liv hänger här och jag utnyttjar tiden på bussen. Att brodera dagböckerna har blivit en vardagsrutin, som att borsta tänderna.
Något helt annat väntar i utställningen "Idrott på is och snö i Kullabygden" som Kullabygdens idrottshistoriska förening presenterar. Det är rena nostalgitrippen med många bilder, gamla matchtröjor och en konståkningsdress. Konståkningsklubben är sen länge nedlagd liksom de två bandyklubbarna.
Fotnot. Vernissage med invigning är på lördagen, 18 februari, klockan 14.
Bild från naturisbanan i Alströmerparken där Bertil Küttim tar på sig hockeyrören. Väsby FK:s ishockeysektion la ner 1969 efter 13 år.Bild: Rickard Dighammar
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen