HIF

HIF:s problem inför tävlingspremiären: ”Det har varit lite stökigt”

Skador, sjukdomar och en ungdomsturnering i Qatar. Det är ett sargat HIF som går in i Svenska cupens första gruppspelsomgång. "Det har varit lite stökigt, men suget är där", säger tränaren Per-Ola Ljung.

Per-Ola Ljung.
Efter en strulig vecka åker HIF under fredagen upp till Stockholm för lördagens premiärmatch i Svenska cupen borta mot Brommapojkarna. Jesper Lange har känt av viss smärta i ett knä, Adam Eriksson har varit krasslig, Anton Wede kämpar med en rygg och Alexander Achinioti–Jönsson är ett osäkert kort eftersom hans lårproblem har återuppstått.
Men de kommer vara med i truppen.
– Det har varit lite stökigt, men suget är där. Vi åker upp med en 16-mannatrupp, säger HIF-tränaren Per-Ola Ljung.
Sedan tidigare saknas ett gäng långtidsskadade spelare (Peter Larsson, Carl Johansson, Carl Wede, Viktor Ljung, Bradley "Surprise" Ralani och Mikael Dahlberg) och Andreas Landgren, som hade kommit tillbaka i full träning, är sjuk. Jonatan Olsson klev av från genrepet mot Lyngby efter en smäll mot huvudet och i början av veckan såg det ut som att han skulle kunna vara aktuell för spel mot BP, men nu är det beslutat att han stannar hemma för att arbeta med hjärntrappan.
Med i truppen finns juniorerna Charlie Weberg, Carl Thulin, Casper Seger och David Stenblom. De tre sistnämnda kommer under söndagen flyga till Qatar för att spela en turnering med U18-laget.
– Det är en typ av turnering som klubben aldrig har fått en inbjudan till tidigare, det är näst intill ett klubbeslut att skicka ett lag och det har nästan blivit en prioriterad fråga. Hade det varit en vanlig helg hade vi fyllt på med ungdomarna och haft full trupp mot BP, men nu är de på väg till Qatar. Vi siktar på att skicka ner Casper Seger, David Stenblom och Carl Thulin tillsammans med en ledare under söndagen, säger Per-Ola Ljung.
Monday Samuel finns inte heller med mot BP då han har bekymmer med en höftböjare.
– Vi hade kunnat forcera det, men vi siktar på att få tillbaka honom mer hållbar, säger Ljung.
Forwardsvärvningen från Dalkurd, Oke Akpoveta, skrev på för HIF under fredagen men är inte spelklar mot BP. Om pappersexercisen hade varit färdig hade han ändå inte spelat.
– Vi ska först identifiera var han befinner sig och sen får han stegra sin träning. Annars är vi där med ett nytt case: "In med honom. Oj, blev det lite för mycket?". Då får vi backa, och det räcker med sådana case. Vi kommer ta höjd för det och det kommer gå ut över de kortsiktiga resultaten, säger Ljung.
När det gäller startelvan mot BP berättar Ljung bland annat att Alexander Achinioti-Jönsson, trots sina lårbekymmer, kommer starta. Dessutom får junioren Charlie Weberg chansen när de flesta andra mittbackarna befinner sig i sjukstugan. Den vänsterfotade 18-åringen gjorde sitt livs första A-lagsmål i HIF-tröjan mot Lyngby förra helgen och kommer nu starta bredvid Frederik Helstrup, som även han är vänsterfotad.
– Charlie förstår helheten i vårt försvarsspel och jag hoppas att han fortsätter att ta för sig, säger Ljung.
Läs alla artiklar om: HIF 17 februari
Gå till toppen