Helsingborg

Ny tävling ska göra skolmaten bättre

Redan idag finns det tävlingar som ska sporra kommuner att servera allt bättre skolmat. Nu tillkommer en ny tävlingsklass - hållbarhet.

Varje dag ska det finnas en grönsaksbuffé med fem olika valmöjligheter i de kommunala skolorna i Helsingborg.Bild: Lars Dareberg
Med hållbarhet menas inte käk som har bäst före-datum flera år framåt i tiden, utan hållbar ur ett miljömässigt perspektiv.
Man skulle kunna kalla det smart i stället för hållbart. Tanken är att premiera ett minskat eller stoppat svinn, att servera mat som producerats på ett schysst sätt, att minska utsläpp av växthusgaser och öka kunskapen om hållbar (smart) mat.
Bakom tävlingen står Världsnaturfonden och White Guide Junior som tillsammans vill hitta "Sveriges mest hållbara skolmatskommun".
Kan Helsingborg bli det? Kostchefen i kommunen Pia Engström känner inte till tävlingen, men när hon får veta hur kriterierna ser ut låter hon inte uppgiven.
– Vi har inte alls mycket svinn i produktionen, vi mäter det en gång om året och diskuterar det väldigt mycket. Svinnet i serveringen ligger på skolorna att jobba med, säger hon.
Maten i de kommunala skolorna tillverkas i allt högre grad ute på skolorna och de två centrala köken blir snart bara ett. Men att helt slopa tanken på centrala kök går inte.
– Det finns skolor där det helt enkelt inte går att bygga kök, säger Pia Engström.
Allt nötkött som serveras i de kommunala skolorna är kravmärkt och skånskt. Kycklingen är svensk och detsamma gäller fläskköttet. Det finns också ett beslut att minst 40 procent av grönsakerna ska vara ekologiskt odlade, idag ligger siffran på 42 procent.
– Vi försöker också få eleverna att välja de vegetariska alternativen.
Ett annat trick för att öka trivsamheten är att konsekvent kalla matsalarna för skolrestauranger i stället för skolbespisningar.
Och mitt i allt det nya, det ekologiska, det schyssta och det smarta så finns frågan: Vad vill eleverna helst äta?
– Fiskpinnar, köttbullar och spagetti, svarar Pia Engström.
Favoritmat 1.Bild: Lisbeth Westerlund
Favoritmat 2.Bild: Lisbeth Westerlund
Favoritmat 3.Bild: Julia Lindemalm

Vad är....

Världsnaturfonden?
En av världens största miljöorganisationer vars mål är att vi ska leva inom ramen för en planet. Det kan låta enkelt, men i praktiken har vi långt kvar och där spelar maten stor roll.
White Guide Junior?
Sveriges enda tävling där landets skolrestauranger och skolmat bedöms med målet att alla barn i Sverige ska få äta god och inspirerande mat varje dag.
Genom att kommentera på HD.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på HD.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på HD.se och HD papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen