Helsingborg

Oroliga hjärtpatienter betalar för privat vård

Regionens egen hjärtmottagning försenas ytterligare. Den öppnar inte förrän till midsommar. Under tiden söker sig patienter till den privata vården där ett besök kostar minst 1 600 kronor.

Vid ett byggmöte för ett par dagar sedan fick företrädare från Helsingborgs lasarett ett dystert besked. Ombyggnaden av översta våningen på Drottninggatan 7 där den nya hjärtmottagningen ska inrymmas har drabbats av problem och det blir ingen inflyttning förrän i mitten av juni.
– Tyvärr, det är något som vi verkligen beklagar. Men det beror på faktorer som vi inte rår över, säger Sven-Erik Olsson, medicinsk enhetschef för hjärtsektionen på Helsingborgs lasarett.
Byggproblemen handlar bland annat om indragningar av vatten- och avloppsledningar i lokalerna som tidigare har inrymt kontor.
Lasarettets hjärtmottagning har efter årsskiftet också börjat ta emot patienter i den tidigare vårdcentralen på Stattena, där lokaler på O D Krooks gata blev lediga när två vårdcentraler slogs ihop och öppnade nytt på Tågagatan.
Läs mer:Efter vårdcentralens flytt från Stattena – vad händer nu med lokalerna?
– Vi har näst intill rekryterat all personal. Det tillkommer ytterligare en läkare i maj månad, säger Sven-Erik Olsson.
Han uppger att hjärtmottagningens kapacitet nu är cirka 400 patienter i månaden på Stattena vårdcentral. Fullt utbyggd ska man klara ungefär 1000 patienter per månad, en nivå som nu nästan nås om vårdcentralens och lasarettets verksamhet räknas ihop. På lasarettet finns det dock en kapacitetsbrist för att utföra arbets-EKG, något som sedan ska fungera i de nya lokalerna.
Stattena Vårdcentral.Bild: Rickard Dighammar
HD har flera gånger skrivit om följderna efter att Capios hjärtmottagning i Helsingborg stängde för ett halvår sedan. Region Skåne hade redan 2014 beslutat att avtalet inte skulle förlängas. Merparten av de 3500 patienterna hänvisades istället till en ny verksamhet som regionen skulle bygga upp i Helsingborg. De med enklare åkommor skulle till primärvården.
I slutet av förra året skrev vi i HD att nya hjärtmottagningen skulle öppna den 1 april, men det har alltså nu flyttats fram. Då låg lasarettet ungefär en månad efter i arbetet med att ta emot hjärtpatienter. Köerna växte sedan ytterligare.
– Vi har vänt trenden nu och andelen patienter som måste vänta länge minskar, säger Sven-Erik Olsson.
Läs mer:En månads extra väntetid för hjärtpatienter
Men flera hjärtpatienter känner att de måste vänta alltför lång tid på kontroller och andra rutinbesök. En del har valt att gå kvar hos Capio, där fortfarande en av tidigare två hjärtläkare arbetar.
Patienterna går dit trots att kostnaden blir betydligt högre numera när Capio inte längre har avtal med regionen.
– Jag vet inte riktigt hur många patienter vi har, men flera av dem säger att de vill gå hit för att det blir för långa väntetider på lasarettet, säger Fredrik Frogner, kardiolog på Capio.
Ett vanligt besök hos honom kostar numera 1600 kronor. Den som ska ha ultraljudsundersökning får betala det dubbla. Och utan avtal med regionen finns det heller inget högkostnadsskydd.
Men eftersom det gäller hjärtat, väljer en hel del att ta kostnaden. Och det är enligt Fredrik Frogner inte bara patienter som har god ekonomi.
– Folk är oroliga. Även de som inte har så gott om pengar kommer hit. Det finns patienter som säger att de lägger undan av sin pension för att kunna går här, säger han.
Också hjärtmottagningen på Ängelholms sjukhus har drabbats av långa väntetider. Det skrev tidningen om för en månad sedan. Då var väntetiden på rutinmässig ultraljudsundersökning nästan ett år.
Läs mer:Lång kö till hjärtmottagningen
Gå till toppen