Aktuella frågor

Debattinlägg: Slutreplik: ”Vi har aldrig föreslagit att rektorer ska sparkas.”

Vi har respekt för Johanna Jaara Åstrands roll som facklig representant – hon är ordförande i Lärarförbundet – som innebär att försvara att rektorer som inte sköter sin skola ska ha rätt att jobba kvar (Aktuella frågor 10/2). Vi har däremot aldrig föreslagit att rektorer som inte klarar sitt uppdrag ska sparkas. Vi föreslår att den rektor som konsekvent levererar under förväntade resultat bör skiljas från rektorsrollen och att rektorer bör tillsättas utifrån tidsbestämda förordnanden för ökat fokus på resultat (Aktuella frågor 6/2).
OECD driver en omfattande skolforskning. Organisationen skriver, precis som vi föreslår, att utbytet emellan, uppföljningen och utvärderingen av lärarna behöver stärkas. Svensk skolforskning av Heller, Sahlgren och Jordahl visar på att bättre information om skolans resultat kan bidra till högre kunskap. Åstrands påstående att våra förslag skulle sakna förankring hos professionen och forskningen är därför märkligt.
Vi välkomnar att Lärarförbundet delar vår ambition att stärka det kompensatoriska uppdraget. För detta krävs en saklig debatt där reformer baseras på erfarenhet och forskning.

Niklas Wykman

Torbjörn Tegnhammar

Niklas Wykman är riksdagsledamot (M). Torbjörn Tegnhammar är oppositionsråd (M) i Malmö.
Läs mer:”Den rektor som konsekvent levererar under förväntade resultat bör kunna skiljas från rektorsrollen.”
Läs mer:”M vill ge rektorer sparken – vi vill ge dem rimliga förutsättningar.”
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen