Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bli inte förvånad om det gula lusthuset har blivit grönt

Efter att lager på lager av gammal färg hade skrapats bort så kom den ursprungliga färgen i dagen. Så nu ska von Eppingska lusthuset i Slottshagen byta färg från herrgårdsgult till Köpenhamnsgrönt.

När plasten försvinner från lusthuset vid Terrastrapporna blir det en ny syn för helsingborgarna.Bild: Rickard Dighammar
En gång i tiden låg flera snickarglada lusthus som ett pärlband vid Landborgskanten. I dag finns bara ett av dem kvar i sitt ursprungliga läge.
Det är von Eppingska lusthuset som tillhörde Henckelska gården nedanför Landborgen. Här kunde ägarna tillbringa ljumma sommarkvällar med anslående utsikt ut över staden och Sundet.
I dag är kommunen ägare till lusthuset, som är skyddat genom en byggnadsminnesmärkning och troligen byggdes runt år 1800. Sedan förra sommaren pågår en rejäl upprustning. Bland annat har yttertaket lagts om, ruttet virke har bytts ut och nu skrapas det färg.
- Vi upptäckte snabbt att lusthuset inte har varit gult från början och sökte bygglov för att få byta färg till den ursprungliga, berättar Michael Andersén på företaget Byggnadshantverk som utför arbetet åt kommunen.
Den här bilden på lusthuset, från stadens fotoarkiv Carlotta, är tagen av Otto Holmström 1966.
Han konstaterar att den herrgårdsgula färg som de senaste årtiondena prytt lusthuset var väldigt populär under en tid. Men nu vill de passa på att återgå till ursprunget vilket har godkänts av antikvarie och stadsbyggnadsnämnden.
Michael Andersén visar rester av den gamla mörkt gröna färgen på väggen, och på en sida har de redan hunnit grundmåla med ny grön färg.
Lite försmak på den nya gröna färgen.Bild: Rickard Dighammar
En halv miljon kronor lägger staden på att få sitt gamla lusthus i fint skick. Under en kort period fanns det kaffe- och våffelservering i byggnaden, men förra sommaren stod det tomt.
- Jag är av filosofin att gamla byggnader inte mår bra när de står tomma så vi hoppas hitta nya hyresgäster, säger Georg Hermann som är ingenjör på stadsbyggnadsförvaltningen och ansvarar för kulturbyggnader.
Lager av gammal färg har skrapats bort även invändigt. Nu hoppas Georg Hermannn hitta en lämplig hyresgäst till det kulturmärkta lusthuset.Bild: Rickard Dighammar
Gå till toppen