Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Göran Holmquist: En himla massa skoj

Helsingborgsrevyn fylls till stor del av traditionell förväxlingskomik, småfräcka ordvitsar och drift med de vanligaste aktualiteterna.

Bild: Sven-Erik Svensson
Till de fasta inslagen hör att revydirektören i frack och hög hatt river av en vass kuplett i legenden Karl Gerhards anda. De nära trettio numren är huvudsakligen hoptotade av folket på och bakom scenen.
Regissören Niklas Jönsson ger tydligen alla mod att ta ut svängarna. Den mångkunniga ensemblen överraskar med djärvare satsningar. Då gör det inte så mycket att någon sketch hänger i luften. Småmissar fixas med ett garv och en klackspark. Det lokala markeras i pratorna och sångtexterna. Här platsar allt från HIF och fenomenet Bulle med bulle till en radda ortsnamn.
Skratt föder skratt. Hög igenkänningsfaktor blir det när ”Biljäveln” förbannas och störiga fripassagerare åker på en blåsning. Eva Thomasson är den i revyer nödvändiga personen med komisk kroppsplastik. Också när hon som återkommande favoritfiguren, bondmoran och sexbloggaren Bodil, har en svag text blir det ko-lossalt roligt.
Bild: Sven-Erik Svensson
Gänget rymmer några bra röster. De generösa (stäm)sång- och dansinslagen visar att man har utvecklats mycket under ledning av John Ebbesson. De centralt placerade musikerna lyfter showandet ett snäpp till. Som sig bör ges det nytt innehåll åt välkända gamla hits. Minnet av Povel Ramel och Thore Skogman ägnas ett fart- och stilfullt potpurri. Kreationerna är i klass med hyllningen.
Det har tagit sin tid innan revyn hittat passformen. Förra året måttade man rätt. Årets upplaga bekräftar att man växt in i kostymen. I ”En himla bra finalsång” tackade premiärpubliken med stående ovationer. Ensemble och orkester måste ha varit i sjunde himlen.
I sjunde himlen – En himla rolig revy!
Regi: Niklas Jönsson. Medverkande: Lena G Björklund, John Ebbesson, Alexandra Lehre, Lennart Jensen, Daniel Lindblom, Erika Spur, Eva Thomasson.
Teatersalen, Dunkers Kulturhus, Helsingborg
Gå till toppen