HIF

Marjan Svab: Cupen är BoIS och HIF:s chans att sända rätt signaler

Förr eller senare faller alla lag. Vissa tyngre än andra. Cupen blir ett utmärkt tillfälle för HIF och BoIS att borsta bort misslyckanden och resa sig.
Det kollektiva chocktillståndet blev påtagligare, och mentala rester från förra säsongen är svårare att radera på Olympia än i korridorerna på Landskrona idrottsplats. Även om det fortfarande finns historia och misstag att lära av ger tävlingsmatcher ett lag möjligheten att här och nu komma vidare.
Ämnen det med all rätt pratas om under HIF:s försäsong: stabilisering av organisationen på plan, tydligare rollbeskrivning, gegenpress, egna produkter.
Ämne det med all rätt måste pratas mer om: dags för de som varit med ett tag, och inte sitter fast i sjukstugan på obestämd tid, att steppa upp och börja peka ut riktningen. Rutinerade yrkesmän åkte på lusing efter lusing förra säsongen, och det syns och hörs att självförtroendet i vissa fall skavts ner till skoskaften. Samtidigt är det dessa namn, inte knatteligan, som behöver dela på rollen som lok och pådrivare.
Årets försök att ta hissen upp i seriesystemet börjar med ett på pappret tufft och ovisst gruppspel i cupen. Eller kan man se Brommapojkarna, Degerfors och Djurgården som tre finfina chanser att fylla tanken med välbehövligt självförtroende och sända signaler inåt och utåt om att HIF är på rätt väg.
BoIS-såret blev inte lika djupt. Men skulle tro att det på sina håll i klubbleden irriterar att BoIS slarvade bort chansen att gå upp och få till kittlande Skånederbyn mot rivalen i norr. En fantastisk cupkväll, och avancemang till gruppspelet på Malmö FF:s bekostnad, varvades med oförklarligt bleka insatser och tappade poäng mot exempelvis vissa av seriens bottenlag.
Offensivt tunga pjäser som Erik Pärsson och Jonathan Levi har lämnat. Det lämnar fältet öppet för kvarvarande och nyförvärv att ta för sig.
Årets försök att ta hissen upp i seriesystemet börjar med ett på pappret tufft och ovisst gruppspel i cupen. Eller kan man se Gefle, Kalmar och Trelleborg som tre finfina chanser att fylla tanken med välbehövligt självförtroende och sända signaler inåt och utåt om att BoIS är på rätt väg.

Svenska cupen

Gruppsegrarna går vidare till kvartsfinal. Finalen äger rum på Friends Arena under påskhelgen, antigen 13 eller 14 april. Datum spikas efter kvartsfinalerna.
Grupp 1: AIK, Dalkurd, Gais, Kristianstad.
Grupp 2: Norrköping, Halmstad, Örgryte, Vänersborg.
Grupp 3: Göteborg, Sirius, Arameiska-Syrianska, Ljungskile (tar Ängelholms plats efter att ÄFF drog sig ur).
Grupp 4: Elfsborg, Falkenberg, Värnamo, Ytterhogdal.
Grupp 5: Kalmar, Gefle, Trelleborg, Landskrona BoIS. Spelordning: 19/2: BoIS-Gefle, Kalmar–Trelleborg. 26/2: BoIS–Kalmar, Gefle–Trelleborg. 4/3: Trelleborg–BoIS, Kalmar–Gefle.
Grupp 6: Djurgården, HIF, Degerfors, Brommapojkarna. Spelordning: 18/2: Brommapojkarna–HIF. 20/2: Djurgården–Degerfors. 26/2: HIF–Degerfors. 27/2: Brommapojkarna–Djurgården. 4/3: Djurgården–HIF, Degerfors–Brommapojkarna.
Grupp 7: Östersund, Hammarby, Varberg, Nyköping.
Grupp 8: Örebro, Häcken, Åtvidaberg, Norrtälje.
Läs alla artiklar om: HIF:s försäsong 2017
Gå till toppen