Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Vaccin mot vattkoppor utreds

Bör vaccin mot vattkoppor ingå i barnvaccinationsprogrammet eller inte? I höst ska Folkhälsomyndigheten utreda saken.

Vattkoppor är oftast bara besvärligt, men kan resultera i svåra infektioner.Bild: Johan Nilsson / TT
I framtiden kan alla barn komma att bli vaccinerade mot vattkoppor, uppger Sveriges Television (SVT).
Sjukdomen drabbar de flesta i barnaåren och för det stora flertalet är det bara obehagligt.
– De flesta får bara kliande utslag, men det är ungefär 300 personer varje år som blir inlagda på sjukhus och det kan till exempel vara att de får bakterieinfektioner som kan sprida sig till en allvarlig blodförgiftning, säger Cecilia Chrapkowska, barnläkare vid Huddinge barnmottagning utanför Stockholm, till SVT.
Förutom minskat lidande skulle en allmän vaccination kunna vara ekonomiskt lönsam för samhället, eftersom det skulle innebära en besparing på viss sjukhusvård och vabbande föräldrar. Å andra sidan kostar vaccinet, samtidigt som inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd.
Exakt hur det ligger till med dessa saker ska nu Folkhälsomyndigheten försöka ta reda på.
– Vi kommer under hösten starta att starta upp en utredning om vattkoppor och bältros i kombination, som sedan utreder det här under 2018, säger Ann Lindstrand, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

Fakta: 10 sjukdomar

Vaccinen på det allmänna vaccinationsprogrammet erbjuds till alla barn inom ramen av barnhälsovården och skolan.
Flickor erbjuds vaccin mot HPV (humant papillomvirus), därutöver finns för närvarande vaccin mot nio sjukdomar med i programmet: polio, difteri, stelkramp, kikhosta, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, mässling, påssjuka och röda hund och allvarliga sjukdomar orsakade av pneumokocker.
För att ett vaccin ska tas med på listan krävs ett regeringsbeslut.
Källa: Folkhälsomyndigheten.
Gå till toppen